FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vesna Pusić s ruskim veleposlanikom i australskom veleposlanicom

Autor: ista
ZAGREB, 26. siječnja 2012. (Hina) - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u srijedu veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Roberta Markarijana te veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Beverly Mercer, priopćeno je u četvrtak iz MVEP-a.

Uz čestitke ministrici Pusić povodom njezina imenovanja na dužnost, veleposlanik Markarijan uputio je čestitke i na pozitivnom ishodu referenduma o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji. U tom kontekstu, veleposlanik je dodatno naglasio značaj hrvatskog članstva u EU s kojom Rusija nastoji imati produktivne odnose i u budućnosti.

Ministrica Pusić izrazila je spremnost Hrvatske za intenziviranjem i daljnjim unaprjeđivanjem hrvatsko-ruskih odnosa, te na otvaranje novog poglavlja u bilateralnim odnosima. Uz interes obostrane razmjene posjeta visokih dužnosnika dviju zemalja, naglašena je i želja hrvatske strane za postizanjem što liberalnijeg viznog režima u okviru europskih standarada za ruske državljane koji posjećuju Hrvatsku, a što će pridonijeti daljnjem uzlaznom trendu posjeta turista koji traje od 2008. godine.

Sugovornici su se posebno osvrnuli na pitanje unprjeđenja gospodarske suradnje, čemu će pridonijeti i skoro imenovanje prvog potpredsjednika vlade RH i ministra gospodarstva Radimira Čačića na položaj supredsjedatelja Mješovitog odbora za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju između hrvatske i ruske vlade.

Također je bilo riječi o obilježavanju 20. obljetnice uspostave hrvatsko-ruskih diplomatskih odnosa 25. svibnja ove godine, prigodom koje se planira organizirati niz kulturnih događaja, te i na taj način promovirati zajedničke povijesne veze dvaju naroda.

Tijekom sastanka hrvatske ministrice i australske veleposlanice izraženo je zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima, postignutima u velikoj mjeri zahvaljujući brojnoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici, koja predstavlja snažnu poveznicu između dviju država. U međusobnim odnosima važnu ulogu ima i multilateralna suradnja te dijalog o globalnim pitanjima u čemu Hrvatska i Australija uspješno surađuju.

Veleposlanica Mercer uputila je čestitke na imenovanju ministrici Pusić, te izrazila uvjerenje u nastavak dobre suradnje, posebice imajući u vidu činjenicu da se ove godine obilježava 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Također je izrazila zadovoljstvo pozitivnim ishodom referenduma o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, s nadom kako će se ulaskom Hrvatske u Uniju stvoriti dodatne prilike i za suradnju s Australijom.

Na sastanku je također bilo govora o daljnjem razvoju suradnje između Hrvatske i Australije u području znanosti i tehnologije, te turizma, posebice imajući u vidu činjenicu da je prošle godine više od 80 tisuća australskih turista posjetilo Hrvatsku.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙