FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pavičić-Vukičević posjetila Specijalnu bolnicu za plućne bolesti

Autor: dber
ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Uoči Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević posjetila je Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Zagrebu gdje je s ravnateljem bolnice Veljkom Vrbanićem razgovarala o uvjetima rada, a pacijentima je prilikom obilaska odjela uručila košare s voćem za okrijepu.

"Svjetski dan bolesnika obilježava se od 1992. godine i to je prilika prisjetiti se svih koji nisu zdravi i kojima je potrebna zdravstvena pomoć i skrb, ali i topla ljudska riječ kako od obitelji, tako i od šire društvene zajednice", rekla je Pavičić Vukičević novinarima tom prigodom.

Ove smo godine odabrali posjetiti Specijalnu bolnicu za plućne bolesti jer jer to jedna od bolnica kojoj je osnivač i vlasnik Grad Zagreb i već desetljećima brine o plućnim bolesnicima, rekla je.

Posebno je, dodaje, ponosna na javno-zdravstvene programe za edukaciju i prevenciju te senzibiliziranje javnosti za goruće probleme u zdravstvu čiji je nositelj Gradski ured za zdravstvo i branitelje, ali i drugi nadležni uredi.

Pavičić Vukičević je napomenula da svake godine nastoje uložiti i dodatna sredstva za poboljšanje standarda i uvjeta rada u zagrebačkim bolnicama te za nabavku opreme i kvalitetan smještaj bolesnika što je potvrdio i ravnatelj bolnice Veljko Vrbanić.

Rekao je da je Specijalna bolnica za plućne bolesti u Zagrebu izgrađena 1933. godine i da je otada jednom adaptirana. "Značajna ulaganja u zadnjih 10-ak godina jamstvu su da će pacijenti biti bolje smješteni", naveo je Vrbanić.

Naglasio je kako je privilegij moći pomoći ljudima u njihovim zdravstvenim i socijalnim problemima i pokazati im da u tome nisu sami. U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti liječenje je dugotrajnije, u prosjeku traje 10 dana, a neke bolesti, poput TBC-a zahtjevaju i dva mjeseca liječenja, rekao je Vrbanić naglasivši da imaju dosta bolesnika u trećoj životnoj dobi s teškim upalama pluća kojima zimsko i hladno vrijeme dodatno škodi zdravlju.

Njima, ali i svima ostalima, poručio je da porade na tome da spriječe obolijevanje i da izbjegavaju loše navike. "A ako im pomoć bude potrebna, neka znaju da imaju gdje doći", naglasio je ravnatelj bolnice.

Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao II. 1992. godine, a kao datum obilježavanja izabran je 11. veljače kad katolička crkva slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske čije je svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima.

(Hina) xbdj/xlbak yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙