FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka u štrajku, a EU traži nove rezove

Autor: kgab
ATENA, 10. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Grčki radnici krenuli su u štrajk protiv mjera štednje u petak, samo nekoliko sati nakon što su ministri financija eurozone odlučili da Atena treba napraviti još rezova kako bi ih uvjerila da joj daju nužno potreban financijski paket pomoći.

Sa središnjeg atenskog trga Sintagme ispred parlamenta čuli su se pozivi iz zvučnika protiv oštrih mjera štednje. "Ne ostavkama! Ne smanjenju plaća! Ne saginjite glave! Usprotivite se!". Prosvjednici su okruženi jakim snagama sigurnosti.

Opći štrajk je zaustavio javni prijevoz i usidrio brodove, ali letovi zasad nisu pogođeni. Ne rade liječnici i zaposlenici banaka, a očekuje se da će im se pridružiti i učitelji.

Grčka će do iduće srijede morati ispuniti još tri uvjeta kako bi dobila drugi paket međunarodne pomoći od 130 milijardi eura, zaključak je sastanka ministara financija eurozone u Bruxellesu, koji je počeo u četvrtak i potrajao do duboko u noć.

Iako je grčka vlada prihvatila većinu reformi, koje su od nje zatražile Europska unija i Međunarodni monetarni fond, kako bi dobila novi paket financijske pomoći, ministri financija eurozone nisu već na ovom sastanku odobrili Grčkoj tu pomoć, već su, među ostalim, zatražili dodatne mjere štednje.

Predsjednik Euroskupine Jean-Claude Juncker rekao je da Grčka mora ispuniti još tri uvjeta, pri čemu parlament mora u nedjelju ratificirati paket mjera štednje koji je već dogovorila vlada s EU-om i MMF-om, te smanjiti proračunsku potrošnju za još 325 milijuna eura do iduće srijede, nakon čega će se ministri financija eurozone ponovno sastati. Prije toga ih čelnici grčkih koalicijskih stranaka moraju uvjeriti da će doista i provesti taj program.

Međutim, to bi mogli biti preveliki zahtjevi. Mnogi Grci, kojima je već ionako teško nakon pet uzastopnih godina recesije, sve su više ljuti zbog mjera štednje koje teško da će pridonijeti oporavku gospodarstva.

Dvije velike grčke sindikalne središnjice, ADEDY za javni sektor, a GSEE za privatni, predstavljaju oko dva milijuna radnika ili oko pola radne snage Grčke. Oni stalno organiziraju štrajkove još otkako je zemlje prvi put zatražila financijsku pomoć 2010.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙