FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad kineskog izvoza i uvoza u siječnju

Autor: mpuk
PEKING, 10. veljače 2012. (Hina/AFP) - Kineski izvoz pao je u siječnju prvi puta u više od dvije godine, ponovo potpirivši bojazni u vezi s utjecajem usporavanja svjetskih gospodarskih aktivnosti na kinesko gospodarstvo.

Izvoz je na godišnjoj razini pao za 0,5 posto zbog slabe potražnje i zatvorenih tvornica za vrijeme lunarne Nove godine.

Uvoz je pao za 15,3 posto, što je u konačnici rezultiralo trgovinskim viškom od 27,3 milijarde dolara, najvišim u šest mjeseci.

Pad uvoza pokazuje da nastojanja Pekinga da potakne domaću potražnju i time neutralizira usporavanje izvoza ne donose željene rezultate.

Analitičari napominju da je na podatke utjecalo zatvaranje pogona za vrijeme kineske Nove godine, ali upozoravaju da to nije jedini razlog.

Neočekivano snažan pad uvoza zabrinjava jer ukazuje na usporavanje rasta, ističu.

"Kolaps uvoza treba posebno pozorno razmotriti", rekao je Ren Xianfeng iz tvrtke IHS Global u Pekingu.

Izvozni sektor bio je ključ kineskog gospodarskog rasta u posljednjih nekoliko godina jer su poduzeća iz cijelog svijeta preselila poslovanje u Kinu kako bi iskoristila niske troškove proizvodnje.

U posljednjih nekoliko mjeseci usporavanje gospodarskog rasta u SAD-u i eurozoni, dva najveća tržišta za kinesku robu, dovelo je do usporavanja rasta izvoza, nagrizajući povjerenje potrošača i smanjujući potražnju za kineskom robom.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙