FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: predah na tržištu ili daljnji uspon Crobexa?

Autor: neba
ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Nakon sedam dana neprestanog rasta cijena dionica, na Zagrebačkoj bi burzi danas mogao uslijediti predah jer sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali, no najave privatizacije i preuzimanja te poslovni rezultati domaćih kompanija mogli bi i dalje pozitivno utjecati na ulagače.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 očekuje danas stagnaciju Crobexa, 2 porast, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,53 posto, na 1.778 bodova, a Crobex10 0,38 posto, na 998 bodova. U posljednjih sedam trgovinskih dana Crobex indeks porastao je 2,9, a Crobex10 2,7 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 16,9 milijuna kuna, što je oko 6 milijuna više nego dan prije.

Građevinski sektor i dalje predvodi dobitnike, na čelu s Ingrom, čija je cijena jučer skočila 14,48 posto, na 5,14 kuna, uz promet od 2,3 milijuna kuna. Rasplet situacije oko Klinike za tumore pozitivno je utjecao na tu dionicu.

U nešto većem fokusu investitora jučer je bila i dionica AD Plastika, koja je, uz promet od 1,4 milijuna kuna, poskupila 1,48 posto. Ta je kompanija jučer izvijestila da je lani ostvarila 60,44 milijuna kuna neto dobiti, što je 11,4 posto, ili oko 6 milijuna kuna više nego u 2010. godini. Ipak, ukupni prihodi manji su joj za 9 posto, ili za 80 milijuna kuna, te su iznosili 792,9 milijuna kuna.

„Nakon sedam pozitivnih trgovinskih dana, na domaćem tržištu danas bi mogao uslijediti predah. Ipak, teško je sa sigurnošću reći, s obzirom da su se u domaćem poslovnom sektoru zahuktale najave preuzimanja i privatizacije, počevši od Croatia osiguranja, pa do Vira. Investitori se pozicioniraju i pred objavu novih financijskih izvješća za prošlu godinu“, ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Napominje da zbog velike težine dionice HT-a, Crobex indeks često stagnira, iako ostale dionice ostvaruju znatne skokove cijena, što ne daje posve realnu sliku situacije na domaćem tržištu.

Na inozemnim je burzama, pak, i dalje u fokusu Grčka, zbog čega se trguje vrlo oprezno. Na Wall Streetu je jučer Dow Jones indeks ojačao 0,05 posto, dok je S&P 500 porastao 0,15, a Nasdaq indeks 0,39 posto.

No, na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros pale jer su ministri financija eurozone zatražili od Grčke dodatne mjere štednje prije nego što joj odobre novi paket međunarodne pomoći.

„Na svjetskim burzama od sredine prosinca vlada optimizam investitora, unatoč grčkoj dužničkoj krizi. Razloga za dobro raspoloženje daju makroekonomski pokazatelji. Nove smjernice investitorima bi kasnije tijekom dana mogli dati podaci o američkoj trgovinskoj bilanci i indeksu povjerenja potrošača“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙