FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP dr. Ante Starčevića traži javno očitovanje vlade o ACTA-i

Autor: jjur
ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP) dr. Ante Starčević smatra da sporazum o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu ACTA nije prihvatljiv u postojećem obliku u demokratski uređenom društvu te traži od vlade da se javno očituje o službenim stajalištima Hrvatske po tom pitanju, priopćili su danas iz te stranke.

Ocjenjuju kako nedostaje javne rasprave o ovom i drugim bitnim pitanjima, navodeći za primjer potpisivanje pristupnog ugovora o ulasku u EU koji je "prošao uz nedostatak informacija i javne rasprave".

Traže od vlade da pokrene javnu raspravu i upozna građane s odredbama ACTA-e prije nego se nađe u poziciji da istu potpiše te ju proslijedi Saboru na ratifikaciju.

"Sve što želimo jest transparentnost pri potpisivanju ovako važnih sporazuma koji mogu utjecati na slobodu građana Hrvatske, a vlada RH kao servis tih građana to mora omogućiti", ističu u priopćenju.

Dodaju kako bi se Hrvatska, kao članica EU od 1. srpnja iduće godine, trebala naći u poziciji da i sama potpiše i ratificira ACTA-u, koja je, po njima, represivna i opasna po slobodu pojedinca.

HSP dr. Ante Starčević protivi se svim oblicima totalitarizma i diktature, ističu u priopćenju dodajući da poštuju autorska prava i intelektualno vlasništvo te da isti moraju biti zaštićeni, ali ne na način da se ograničavaju ljudska i građanska prava državljana Hrvatske što bi se, smatraju, potpisivanjem i ratificiranjem ACTA-e dogodilo.

ACTA (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement) je međudržavni sporazum kojeg su potpisale 22 od 27 članica Europske unije u Tokiju. Sporazum, kako stoji na internetskoj stranici Europske komisije, osigurava da ljudi i dalje mogu dijeliti nepiratske materijale i informacije na internetu, a pritom ne ograničava internetske slobode, ne cenzurira i ne gasi pojedine internetske stranice.

(Hina) xpp/xjjur/xlbak yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙