FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge Srebreničana protiv Jeremićeve kandidature

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. veljače 2012.(Hina) - Sedam udruga koje okupljaju Bošnjake iz Srebrenice i članove obitelji ubijenih u genocidu što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba usprotivile su se prijedlogu Srbije da svoga ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića predloži za predsjednika 67. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

U zajedničkom priopćenju sedam udruga među kojima je i ona "Majke enklava Srebrenice i Žepe" objavljenom u srijedu, stoji kako je tim povodom upućeno prosvjedno pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu, tajništvu Opće skupštine UN, agencijama UN koje djeluju u BiH te brojnim veleposlanstvima u Sarajevu.

"Zemlja koju je Međunarodni sud pravde (ICJ) osudio zbog nesprječavanja genocida u Srebrenici 1995. godine i koja još nije prošla kroz procese suočavanja sa zločinima i odgovornošću za zbivanja u neposrednoj prošlosti, zemlja u kojoj se još otvoreno niječe genocid koji su ustanovile najviše međunarodne sudske instance i zemlja koja još nije provela istragu o pomagačima i potpori tijekom skrivanja najtraženijih ratnih zločinaca ne može predsjedavati najvišim tijelom najznačajnije međunarodne organizacije", stoji u pismu upućenom na adrese dužnosnika i tijela UN.

U pismu se zapravo podjeća na dijelove presude ICJ-a po tužbi BiH protiv Srbije za genocid i agresiju.

Preživjeli Srebreničani i članovi obitelji ubijenih pozivali su sve članice Ujedinjenih naroda da spriječe izbor Srbije na poziciju predsjedateljice Opće skuštine UN-a, podsjećajući pri tom i na odgovornost organizacije Ujedinjenih naroda jer se genocid dogodio u zonama pod njezinom zaštitom.

Mogući izbor Jeremića za predsjednika Opće skupštine UN za srebreničke bi udruge bio diplomatski skandal koji može samo dodatno narušiti ugled UN-a.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙