FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Srbiji nove mjere racionalizacije zbog hladnoće

Autor: ssai
BEOGRAD, 8. veljače 2012. (Hina) - Broj ljudskih žrtava višednevnih sniježnih padalina i velikih hladnoća u Srbiji se u četvrtak popeo na 12, a srbijanska vlada preporučila je nove mjere racionalizacije potrošnje energije u uvjetima ekstremno niskih temperatura.

Proizvođačima i distributerima energenata srbijanska vlada preporučila je da upute poziv potrošačima na racionalizaciju potrošnje, kako bi se uštedjelo i spriječilo moguća ograničenja isporuke energije.

Lokalnim samoupravama preporučeno je da donesu odluke o racionalnoj uporabi električne energije za javnu rasvjetu i svjetleće reklame te da potrošnju struje za te namjene svedu na najmanju moguću razinu.

Vlada je proporučila i tijelima državne uprave, sudovima, gospodarskim društvima i drugim pravnim osobama, javnim poduzećima, ustanovama kulture i športa da razmotre mogućnost spajanja 15. i 16. veljače – dva neradna dana za srbijanski dan državnosti – s vikendom, tako da i petak 17. veljače bude neradni dan.

Preporučeno je također da se do 17. veljače obustavi rad u školama. Time bi, ukoliko ministarstvo obrazovanja prihvati preporuku, bila nastavljena stanka u radu osnovnih i srednjih škola već preporučena za ovaj tjedan.

Kako je objašnjeno u vladinu priopćenju, vlada je ove mjere preporučila na temelju analize energetske situacije u zemlji i činjenice da izrazito niske temperature ozbiljno ugrožavaju energetski sustav i opskrbu energijom i energentima u Srbiji.

Srbijanska je vlada u nedjelju proglasila izvanredno stanje u cijeloj zemlji, nakon što je proteklih dana u 37 srbijanskih općina proglašena izvanredno stanje zbog višednevnih velikih sniježnih padalina i niskih temperatura.

Beogradski mediji izvješćuju kako je zbog leda obustavljena plovidba na Dunavu, Savi i Tisi te prenose izjavu ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića kako će se s Hrvatskom, Rumunjskom i Mađarskom morati razgovarati o angažiranju ledolomaca, s obzirom da Srbija raspolaže samo nekolicinom manjih plovila koja su već angažirana.

Najniže temperature izmjerene su proteklih dana na jugozapadu Srbije, u Sjenici i na Pešterskoj visoravni, gdje je zabilježeno ispod minus 30 stupnja, a četvrtak se u vremenskim prognizama najavljuje kao najhladniji dan ove godine.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙