FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 2. veljače

Autor: amat
ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak 2. veljače.

JAHORINA - Drugi sastanak trilaterale Bosna i Hercegovina-Hrvatska-Srbija na predsjedničkoj razini na Jahorini kraj Sarajeva. To je nastavak procesa koji je počeo sastankom u srpnju 2011. na Brijunima kad je dogovoreno da se Predsjedništvo BiH (Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebjoša Radmanović), predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i srbijanski predsjednik Boris Tadić redovito nalaze u ovome formatu dvaput na godinu, kako bi razmijenili mišljenja o odnosima triju zemalja i u regiji te dodatno potaknuli rješavanje preostalih otvorenih pitanja, kao i ideja o suradnji na pitanjima od zajedničkog interesa. Predsjednik Josipović izložit će i svoj prijedlog o mogućnostima sklapanja bilateralnih ugovora kojima se jača suradnja na progonu počinitelja ratnih zločina. Sporazumima bi se, između ostaloga, predvidjela nadležnost sudova država prebivališta osumnjičenika i mehanizmi suradnje kojima se izbjegava moguća politizacija kaznenih postupaka. Sastanak počinje radnom večerom.

BRUXELLES - Ministri obrane 28. zemalja članica NATO-a, među njima i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, sastaju se u četvrtak i petak u sjedištu Saveza u Bruxellesu. Ministri će razgovorati o napretku o ispunjavanju ciljeva NATO-ove misije u Afganistanu (ISAF), sigurnosnoj situaciji na Kosovu, pripremama za summit Saveza u svibnju ove godine u Chicagu te o konceptu pametne obrane.

KUVAJT - Prijevremeni parlamentarni izbori.

KAIRO - Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) raspravljat će o tome kako omogućiti uključivanje Hamasa, Islamskoga džihada i ostalih palestinskih frakcija.

PEKING - Njemačka kancelarka Angela Merkel počinje radni posjet Kini, sastat će se s premijerom Wenom Jiabaom, a u središtu razgovora bit će bilateralna pitanja te globalna ekonomska kriza.

LISABON - Zaposlenici u prometu štrajkat će zbog vladinih mjera štednje.

PUNXSUTAWNEY, Pennsylvania, SAD - Dan svisca, kada tradicionalno svizac Phil objavi vremensku prognozu za zimu. Još od 1886. stanovnici Punxsutawneyja u Pennsylvaniji okupljaju se 2. veljače kako bi od svisca Phila čuli hoće li zima trajati još šest tjedana ili će nastupiti toplo vrijeme. Tradiciju Dana svisca u SAD su donijeli njemački kolonisti koji su u početku na Svijećnicu (kršćanski blagdan koji se slavi 2. veljače) čekali jutro da vide hoće li biti sunčano. S vremenom su Amerikanci preoblikovali tu tradiciju u novo vjerovanje da će zima trajati još šest tjedana ako svizac Phil vidi svoju sjenu na jutro 40 dana poslije Božića.

Dežurni:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙