FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječko-baranjsko gospodarstvo u stagnaciji

Autor: ivuc
OSIJEK, 8. veljače 2012. (Hina) - Osječko-baranjska županija ima potencijale za razvoj poljoprivrede, energetike i kontinentalnog turizma, ali gospodarstvo ove županije stagnira, a problemi su posebice vidljivi u građevinarstvu koje je do prije nekoliko godina s brojnim investicijama bilo pokretač razvoja ovoga područja, istaknuto je na današnjem sastanku župana Vladimira Šišljagića s pročelnicima županijskih upravnih odjela.

Predsjednik osječke Županijske komore Zoran Kovačević izvijestio je kako je u ovoj županiji u protekle tri godine izgubljeno oko 10.000 radnih mjesta, a danas ima oko 1.500 nelikvidnih tvrtki od kojih 80 posto svoje obveze nisu platile više od godinu dana.

Ocijenio je kako bi pomoć građevinarstvu prije svega bi bio nastavak gradnje auto-ceste na koridoru 5c, jer na kraći rok ne postoji kvalitetnija investicija koja bi mogla omogućiti povratak na posao 2-3 tisuće ljudi.

Procjenjuje se da će prošlogodišnja vanjskotrgovinska razmjena županijskog gospodarstva dosegnuti 1,1 milijardi dolara te ostvariti suficit. U posljednje vrijeme povećana je razmjena sa zemljama CEFTA-e pa kod gospodarstvenika postoji bojazan da će ulaskom u EU, zbog carinskih barijera kojima se štiti CEFTA, naše gospodarstvo dosta izgubiti. Početne procjene govore da će, uz prosječnu carinsku zaštitu od 5 do 10 posto, naše gospodarstvo izgubiti oko 30 milijuna dolara vanjskotrgovinskih aktivnosti, ali i izgubiti na konkurentnosti, upozorio je Kovačević.

Govoreći o stanju u poljoprivredi i problemima u isplati poticaja župan Šišljagić ocijenio je kako seljaci ne traže nešto što im ne pripada te da će, ako im se poticaji ne isplate, hrana biti skuplja, a domaći poljoprivrednici neće moći biti konkurentni na europskom tržištu.

Ne smiju se izbjegavati obaveze bez obzira na probleme u kojima se država nalazi, jer država je generator nelikvidnosti, ne samo u poljoprivredi, ocijenio je Šišljagić.

(Hina) xivuc yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙