FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Led i na Savi - stanje nije alarmantno

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 6. veljače 2012. (Hina) - Zbog niskih temperatura, na rijeci Savi pojavio se ledeni pokrivač, a iz Lučke kapetanije u Slavonskome Brodu koja prati stanje na plovnom putu od Siska do granice sa Srbijom, dugačkom 300 kilometara, poručuju kako je stanje ozbiljno, ali nije alarmantno.

Sava nije plovna zbog niskog vodostaja, no sada je i oko 20 posto površine prekriveno santama leda koje dolaze iz bosanskih pritoka, rekao je kapetan Lučke kapetanije u Slavonskome Brodu Stjepan Benić.

U kapetaniji podsjećaju da su vlasnike plovila još u prosincu zbog zimskih uvjeta pozvali da sklone plovila u zaklonjene dijelove toka Save jer na tom području nema zimske luke. Jedan od zaklona za plovila je uz izletište Poloj nizvodno od centra Slavonskog Broda, drugo mjesto predviđeno za zimski vez je uzvodno od centra Slavonskog Broda, na dijelu Save nasuprot bosanskobrodskoj rafineriji, a treće mjesto predviđeno za siguran vez plovila je u Davoru, gdje je i pet tankera koji su krenuli prema Rafineriji u Sisku, ali onamo nisu stigli zbog niskog vodostaja.

Stanje na Savi budno prati i sedamdesetak Brođana vlasnika splavi na Savi. "Najveća opasnost dolazi kada se led počne topiti i krenu sante koje mogu izbiti bačve ispod kućica i potopiti ih", kaže potpredsjednik Udruge splavara "Čika Mata" Josip Nakić, dodajući kako splavari već imaju razrađen plan pojave li se veće sante leda na Savi.

Jedan od najdebljih ledenih pokrivača na Savi kod Slavonskog Broda bio je početkom veljače 1964. Brođani su tada na 30 do 40 centimetara debelom ledu odigrali i nogometnu utakmicu.

Zadnji put led je na Savi bio zimi 1984. na 1985. godinu.

(Hina) xmvrk yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙