FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Građani o povjerenju u banke - GfK

Autor: dduk
ZAGREB, 6. veljače 2012. (Hina) - Povjerenje hrvatskih građana u banke od ljeta do prosinca prošle godine je palo, pokazuje istraživanje agencije GfK "Financial Market Data Services" provedeno na tisuću ispitanika tijekom prosinca prošle godine.

Udio onih koji smatraju da se štednjom u bankama građani izlažu riziku kad je u pitanju sigurnost štednje, porastao je s 10 posto u drugom, na 17 posto u posljednjem lanjskom tromjesečju, a udio onih koji smatraju da nema rizika istovremeno je pao sa 39 na 24 posto.

U GfK-u podsjećaju da je od 2000. do 2007. godine povjerenje u banke kontinuirano raslo, a onda je s početkom gospodarske krize značajno palo pri čemu je smanjen udio građana koji nisu percipirali nikakav rizik za sigurnost štednje, a povećan udio onih koji su taj rizik procjenjivali jako velikim.

U drugom kvartalu prošle godine povjerenje je ponovno poraslo, ali uslijedio je pad u drugom lanjskom polugodištu. To je, smatraju istraživači, vjerojatno odraz općeg stanja u zemlji i financijske krize u eurozoni te bankrota Credo banke i procjene regularnost poslovanja nekih drugih banaka.

Također, drže u GfK-u, sve se češće čuju informacije o krizi u zemljama iz kojih dolaze banke matice i o njihovim možebitnim potezima u zemljama jugoistočne Europe pa je takvo okružje dovelo je i do smanjenja štednje u hrvatskim bankama.

Međutim, banke se u Hrvatskoj kao i cijeli bankarski sustav procjenjuju se znatno bolje u usporedbi s nekim drugim društvenim i političkim institucijama. Iako je razina povjerenja još uvijek visoka, u usporedbi s 2010. godinom povjerenje u HNB i guvernera je palo, a povjerenje u banke nije se značajnije mijenjalo, navodi se.

Kriza u eurozoni, naročito u zemljama iz kojih dolaze vlasnici banaka koje posluju u Hrvatskoj, dovela je do toga da se međunarodne bankarske grupacije dvojako procjenjuju - podjednaki je udio građana koji percipiraju međunarodne grupacije kao jamac, ali i kao izvor rizika za sigurnost banaka kćeri u Hrvatskoj, pokazuje istraživanje GfK-a.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙