FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 5. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović posjetio je večeras Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (DUZS) i Državni centar 112, a u izjavi novinarima istaknuo je kako smo jednu lekciju valjda naučili te da se zbog moguće nove vremenske nepogode lokalna samouprava, u koordinaciji s državnom vlašću, treba pripremati za takve događaje. Premijer Milanović je nakon razgovora iza zatvorenih vrata s predstavnicima DUZS-a i Državnog centra 112, rekao kako se došao informirati s obzirom na prognozu za sutra, prema kojoj se očekuje hladno vrijeme, vjetar i mogući snijeg. Dodao je da je država tu da pomogne ali i da se lokalna vlast treba pripremati. "Normalno je da je u Dalmaciji manje uobičajeno da ima snijega nego u drugim djelovima Hrvatske, pa je onda i taj faktor iznenađenja razumljiv, ali pred nama je moguća nova vremenska nepogoda; prema tome sad više nema prostora za nisam znao. Tu smo da se s tim stvarima nosimo zajedno", kazao je premijer Milanović, koji je DUZS posjetio s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem. Dodao je kako nema nikakve drame i da je situacija dolje sada stabilizirana, ali da, s obzirom na vremensku prognozu i mogućnost snijega, treba učiti iz onoga što je možda propušteno u proteklih nekoliko dana. Upitan je li zadovoljan kako su službe odreagirale, Milanović je odgovorio da jest, ali i napomenuo da treba gledati vremenske prognoze. "Lokalna samouprava u koordinaciji s državnom vlašću treba se pripremati za takve događaje; tamo gdje je to normalna pojava to je već pomalo rutina, a gdje nije može doći do iznenađenja, ali srećom sada je sve pod kontrolom", zaključio je premijer.

ZAGREB - Ured za upravljavljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i Zagrebački holding poslati su pomoć za raščišćavanje snijega na području Imotskoga i Vrgorca, na zahtjev Stožera zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije. Naime, večeras je prema Dalmaciji krenulo specijalno vozilo UNIMOG sa snježnom frezom, namijenjeno za probijanej snježnih nanosa i zapuha. Vozilo će čistiti prometnice na području Imotskoga i Vrgorca, priopćeno je iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

OSIJEK - Dva ledolomca, koja su jučer angažirale Hrvatske vode radi razbijanja leda na Dravi zbog velike zaleđenosti rijeke sporo se probijaju prema Osijeku, a kako se idućih dana i dalje očekuju niske temperature i novi snijeg, to bi moglo uzrokovati pojavu ledostaja kakva nije zabilježena više od 20 godina, doznaje se u osječkoj ispostavi Hrvatskih voda. Direktor te ispostave Zoran Đuroković kazao je kako dva ledolomca, koja se kreću od Aljmaša prema Osijeku, na pojedinim mjestima nailaze na led debljine 30 - 40 centimetara, što znatno otežava njihov rad, a treći ledolomac krenut će u razbijanje ledostaja koji se stvorio između upornjaka osječkog cestovnog mosta. Stanje redovite obrane od leda na Dravi u Osječko-baranjskoj županiji proglašeno je 3. veljače, dva ledolomca su jučer započela s radom, a Hrvatske vode osigurale su i treći. Hrvatske vode najavile su kako, u slučaju pojave leda na Dunavu, temeljem međunarodnoga sporazuma s Mađarskom, postoji i mogućnost angažiranja mađarskih ledolomaca.

ZAGREB - Oko 100 pripadnika Oružanih snaga – Gardijske motorizirane brigade angažirano je danas na čišćenju prilaza splitskim bolnicama, Domu zdravlja te Sveučilišnom kampusu, priopćio je popodne MORH. Istodobno su pripadnici vojske s rovokopačem osigurali prilaz do HE 'Miljacka' na pravcu Knin – Oklaj – Kistanje – Bratiškovci. Aktivnosti OSRH na terenu koordinira s kriznim stožerima zapovjednik gardijske motorizirane brigade iz Knina brigadni general Mladen Fuzul. Namjenski organizirane snage (NOS) OSRH formirane su kako bi se, prema potrebama i mogućnostima, mogle stavile na raspolaganje u svrhu otklanjanja posljedica snježnih oborina na području Dalmacije.

ZADAR - Normalizirano je stanje u prometu na županijskim i državnim cestama na području Zadarske županije, izvijestila je kasno popodne Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Problemi su i dalje na lokalnim cestama, naročito kod Benkovca, Gračaca, Obrovca i Stankovaca. Opskrba elektičnom energijom je normalizirana, osim u nekim selima u okolici Benkovca i Obrovca ( Bjelina , Muškovci, Vukšić, Morpolača).

SPLIT - U Splitu je danas održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja na kojem je izvješteno kako je 200 pripadnika Oružanih snaga RH stiglo u pomoć Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dogovoreno je angažiranje njihovih teških strojeva koji bi trebali doći u županiju s područja Knina, a koji će čistiti prometnicu od Knina prema Sinju i na području Tijavice. Prema procjenama Stožera, na Vrgoračkom i Imotskom području je oko 120 sela i zaseoka odsječeno već tri dana. Prioriteti zimske i komunalne službe su održavanje prohodnosti državnih i županijskih cesta, a za ostale ceste su angažirani dodatni strojevi. Županijski centar 112 Split zaprima pojedinačne zahtjeve građana koji imaju zdravstvenih problema, ali prioritet imaju osobe s dijalizom i trudnice. Maksimalnu potporu pružaju Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Crveni križ, Hitna medicinska pomoć (HMP) i vatrogasci. Prioritet Stožera je rješavanje problema odsječenih mjesta u kojima nema električne energije i pojedinačne intervencije gdje je građanima ugroženo zdravlje. Zaključeno je kako s postojećim snagama zimske službe nisu u mogućnosti sami u skoro vrijeme omogućiti pristup izoliranim naseljima, te je stoga zatražena dodatna pomoć nekoliko timova zimskih službi iz unutrašnjosti, a posebno se računa na pomoć Grada Zagreba, navodi se u priopćenju DUZS-a. Zbog sigurnosti teško pogođenih područja snijegom sutra neće biti nastave, dok će sve druge javne službe raditi. Ravnatelji škola apeliraju da se po mogućnosti do sutra sve ceste očiste kako bi se moglo nastaviti s nastavnim aktivnostima.

ŠIBENIK - I u Šibeniku je održana sjednica županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, na kojoj je istaknuto kako se na području Šibensko-kninske županije stanje polako normalizira. Državne ceste te veći dio skradinskog zaleđa i cesta oko Skradina su prohodne. Pripadnici Oružanih snaga RH i djelatnici Hrvatskih cesta i dalje čiste ceste na području općine Kistanje te se probijaju do, za sada odsječenog naselja, Ležajići. U tijeku je i čišćenje drniškog zaleđa. Sutra na području Šibensko-kninske županije neće biti nastave, a dežurati će nekoliko vrtića. Na svim područjima gdje je to situacija zahtijevala angažirani su lokalni stožeri Zaštite i spašavanja (ZiS), a sve operativne snage ZiS-a su na terenu. Na području županije nema većih prekida u opskrbi s vodom i strujom.

DUBROVNIK - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji bez električne energije je i dalje dio Pelješca, područje od Komina do Drvenika te naselja Putnikovići, Zaradež, Dančanje, Brijesta, Žuronja Pijestac, Blaževo Luka, Zagunjina, Velika Papratna, Oskorušno Trpanj , Vrućica Gornja i Donja, Duba i Divna, priopćio je kasno popodne DUZS. Nastavlja se čišćenje snijega. Sve državne ceste otvorene su za promet uz korištenje zimske opreme, a zabrana je prometovanja samo na dionici Karamatići Čeveljuša, koja je zatvorena zbog pada dalekovoda. Pomorski promet se jutros odvijao bez problema.

ĐAKOVO - U velikoj pokladnoj povorci, koja je središnja priredba 18. Đakovačkih bušara, najveće pokladne priredbe Slavonije i Baranje, središtem Đakova danas je prodefiliralo oko 50 pokladnih skupina s oko 2.000 sudionika pod maskama. Premda su organizatori - Grad Đakovo i Turistička zajednica grada najavljivali 70-tak skupina sa 4.000 sudionika, mnoge su grupe zbog vremenskih nepogoda u zadnji čas otkazale gostovanje na Bušarima, a većinom je riječ o onima iz Dalmacije i s otoka, pa su s mora jedino došle dvije skupine iz Rijeke. Uz nove, suvremene maske, bilo je i tradicionalnih poput baranjskih, petaračkih buša, zvončara i josipovačkih medvjeda od slame. Među novim maskama bilo je i onih koje su pozdravile pristupanje Hrvatske u EU poput đakovačkih maškara s grupnom maskom "Dobri duhovi EU". Maskirnu povorku predvodio je Bušarski Čavo, kojem je gradonačelnik Zoran Vinković, maskiran u Cezara, predao ključeve grada čime je zavladala Bušarska Republika. Uz sve dijelove Slavonije i Baranje, u povorci su bile i druge pokladne, fašničke, karnevalske udruge iz mnogih krajeva kontinentalne Hrvatske.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙