FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: hrvatska politika mora pokazati da može zaštititi svoje državljane

Autor: ivuc
OSIJEK, 26. siječnja 2012.(Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb ocijenio je danas u Osijeku kako službena hrvatska politika nije primjereno reagirala na organizirane napade na hrvatske navijače u Novome Sadu te da politika mora pokazati da stoji iza hrvatskih državljana i da ih može zaštititi.

Na konferenciji za novinare Srb je rekao kako je jedina reakcija za koju je čuo u povodu izgreda u Novom Sadu bio prosvjed srbijanskome veleposlaniku u Hrvatskoj te je zapitao zašto hrvatski državni dužnosnici nisu smatrali potrebnim reagirati i komentarom ili porukom na određeni način zaštititi hrvatske državljane. Hrvatski navijači su hrvatski državljani i moraju uživati zaštitu hrvatske izvršne vlasti i hrvatske politike jer su političari izabrani da predstavljaju hrvatske državljane, a reagiranja nema, istaknuo je predsjednik HSP-a.

Pozivam hrvatsku vladu da reagira jer su noćas, opet u Novome Sadu, zapaljeni automobili s hrvatskim tablicama. Očito je da se taj proces nastavlja, a sutra se igra odlučujuća utakmica, i to u Beogradu, rekao je Srb. Ocijenio je kako su, zbog sustavnog stvaranja dojma u hrvatskim medijima, mnogi u Hrvatskoj pogrešno smatrali da u Srbiji svi jedva čekaju hrvatske državljane, a "sada se želi prikriti stvarna istina o odnosu prema nama u susjednoj državi" i to je razlog zbog kojeg nema reagiranja hrvatske politike.

"Ako se sustavno napadaju naši navijači, to mora biti predmet svih budućih razgovora najviših hrvatskih i srbijanskih dužnosnika. Osim korektne izjave novosadskoga gradonačelnika i srbijanskoga veleposlanika u Zagrebu, srbijanska politika ovo prešućuje, ne izražava žaljenje, već prešućivanjem dolijeva ulje na vatru", ocijenio je Srb i dodao kako se "u takvoj situaciji službena hrvatska politika ne smije praviti kao da se ništa ne događa".

Na novinarsko pitanje kakva je trebala biti primjerena reakcija hrvatske vlade ili predsjednika države Srb je odgovorio da se predsjednik Republike trebao obratiti navijačima i pozvati ih da dostojanstveno, bez izazivanja, navijaju za hrvatske sportaše.

Također od njega očekuje da će, kao najviši državni dužnosnik, u svakom idućem razgovoru sa srbijanskim dužnosnicima inzistirati na korektnom odnosu prema navijačima, a od srbijanskoga predsjednika očekuje reakciju o tim događajima i jasnu poruku srbijanskim državljanima kako se trebaju odnositi prema hrvatskim navijačima.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙