FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 5. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

OSIJEK - Ceste na osječkome području, unatoč velikim količinama snijega, prohodne su, a gradska poduzeća i službe rade normalno, istaknuto je na današnjem sastanku osječkoga gradonačelnika Krešimira Bubala s predstavnicima gradskih poduzeća te drugih ustanova i poduzeća koji rade na poslovima zimskog održavanja. Bubalo je izvijestio kako su do sada odrađeni svi prioritetni zadaci u čišćenju i održavanju, a od danas se kreće s čišćenjem nerazvrstanih cesta i ulica, koje nisu u prioritetima. Izvijestio je kako gradsko komunalno poduzeće "Unikom" čisti 90 kilometara gradskih cesta i 75 kilometara pješačkih staza, a da će se s nekih mjesta morati odvoziti nagomilani snijeg, jer se idućih dana očekuje nastavak snježnih padalina. Početak odvoza snijega očekuje se tijekom dana, s osječkim "Vodovodom" dogovoreno je da će se snijeg prebaciti u slivnike, koje će otvoriti ta tvrtka, a služba komunalnih redara danas će samo upozoravati, a od sutra i kažnjavati one koje ne budu očistili snijeg.

KARLOVAC - Smrzavanje je uzrok smrti 78-godišnjeg muškarca koji je jučer pronađen nedaleko svoje kuće u Hrvatskom Blagaju, priopćila je danas karlovačka policija. Karlovački župan Ivan Vučić kazao je za Hinu da mu je žao što se to dogodilo, ali je naglasio da je za sada u Karlovačkoj županiji uobičajena zimska situacija s prohodnim putovima i službama koje pomažu staračkim obiteljima. Pozvao je i obitelji i rođake, te susjede i prijatelje da vode računa jedni o drugima, a ne da se čeka samo da neke nadležne službe vode računa o svima. Vučić je također poručio građanima koji imaju probleme s opskrbom osnovnim namirnicama ili s grijanjem da se jave svojim jedinicama lokalne samouprave ili Centru 112, a u slučaju da snijeg stvori veće probleme i stisne jača zima žurno će se sastati Stožer zaštite i spašavanja i pružiti pomoć kome bude potrebna.

ZAGREB - Nakon što je rovokopač iz sastava Oružanih snaga sinoć probio snježne nanose kod mjesta Kosovo i time osigurao komunikaciju na pravcu Knin – Drniš, jutros je upućen na probijanje cestovnog pravca Knin - Oklaj - Kistanje - Bratiškovci, izvijestio je danas MORH. Time će se omogućiti pristup HE Miljacki te Domu za nemoćne u Bratiškovcima. Oružane snage RH angažirane su temeljem naloga ministra obrane Ante Kotromanovića, a stavljaju se prema mogućnostima i potrebama na raspolaganje u svrhu otklanjanja posljedica snježnih oborina na području Dalmacije.

SPLIT - Županijski centar 112 u Splitu je tijekom jučerašnjeg dana i jutros do 8 sati primio više od 2000 poziva kojima su građani obavještavali o posljedicama nevremena koje je zahvatilo područje Splitsko-dalmatinske županije, izvijestila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). O svim primljenim dojavama Županijski centar 112 u Splitu obavješćivao je žurne službe koje su djelovale na terenu po prioritetima, navodi se u u priopćenju DUZS-a. Naglašava se da su na području Imotskog i Vrgorca zbog snježnih padalina mnoga manja mjesta „odsječena“ te da su djelatnici Županijskih cesta bili angažirani na probijanju puta do mjesta Sebešine kod Imotskog radi transporta jedne trudnice u KBC Split.

ZADAR - Na zadarskom području stanje se normalizira, promet prema unutrašnjosti jutros je ponovno uspostavljen, autobusi prema Zagrebu i Splitu voze redovito, dok linija za Rijeku kreće u 12,45 sati. Uspostavljene su i sve prigradske linije, doznaje se na Autobusnom kolodvoru.

Iako je vozni red nedjeljom nešto rjeđi, ceste prema zaleđu su prohodne i autobusi voze redovito. Na gradskim linijama autobusi Liburnije voze uz zakašnjenja od 5 do 10 minuta. U prekidu je jedino linija za gradski predio Dračevac koja ne vozi već drugi dan. Zračna luka Zadar i dalje je zatvorena, a cestari čiste ulice po prioritetima. Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić danas će odlučiti hoće li se sutra održati nastava u zadarskim osnovnim školama. Odluka će ovisiti o vremenskim prilikama, ali učinit ćemo sve da grad funkcionira normalno, rekao je gradonačelnik Vrančić. Pune ruke posla imali su i vatrogasci. U Vrani jučer su pomagali u izvlačenju autobusa koji je zapeo u snježnim nanosima, a osobna vozila izvlačili su i u Nadinu i Biogradu.

ZAGREB - Nakon niza otkazanih linija prema Dalmaciji proteklih nekoliko dana, jutros je prema tom dijelu Hrvatske iz Zagreba krenuo autobus koji vozi za Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, a do podneva se očekuje da će prometovati i autobusi za Makarsku i Split. Iz smjera Dalmacije ipak danas još nije stigao niti jedan autobus, obavijesti o otkazanim linijama mijenjaju se iz minute u minutu, no očekuje se da će se, s obzirom na poboljšanje vremenskih uvjeta, promet normalizirati u poslijepodnevnim satima, doznaje se na Autobusnom kolodvoru. Poteškoće su i na linijama prema Bosni i Hercegovini, autobusne veze sa Sarajevom nisu uspostavljene, dok se prema Zenici promet odvija redovito. Zrakoplovne linije od Zagreba do Splita i dalje nisu uspostavljene, a svi ostali letovi redovito prometuju, uz manja kašnjenja koja su zanemariva u odnosu na aktualne vremenske nepogode, izvijestila je Zračna luka Zagreb. Prema podacima ZET-a, autobusni i tramvajski promet u Zagrebu odvija se bez poteškoća.

GOSPIĆ - Snijeg je protekle noći prestao padati u Lici što je rano jutros omogućilo djelotvornije čišćenje prometnica od snijega i visokih snježnih nanosa. Jutros od 6,15 sati nakon pet dana za promet je otvorena dionica autoceste od Sv. Roka do Maslenice, a i Jadranska magistrala Senj-Karlobag-Sv Marija Magdalena otvorena je za osobne automobile. Zbog visokih snježnih nanosa preko prijevoja za sav su promet još zatvorene ceste: Gospić-Karlobag i Dobroselo-Mazin. U Gospiću gdje je jutros izmjereno -14 u čišćenje cesta uključeno je 18 ralica i toliko timova zimske službe, a angažirani su i strojevi kooperanata. Hhladnoća je uzrokovala smrzavanje vodomjera, a vlasnici vikend kuća u podvelebitskom primorju također imaju problema sa smrzavanjem vodo-instalacija. Najvažnije je ipak da i unatoč hladnoći u policiji i službi 112 nema dojava o nesrećama i smrzavanju .

ZAGREB - Od 6,15 sati za sva vozila otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, izvijestio je jutros HAK. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h na dionici od vijadukta Božići do južnog ulaza u tunel Sveti Rok, zbog olujnih udara vjetra. Za sva vozila otvoreni su i Paški most, te državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački. Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama proglašeni su na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te u Dalmaciji. Nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti u smjeru Gorskog kotara, i obrnuto. Zbog bure ili zimskih uvjeta za sav promet zatvorene su: - autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, D1 Udbina-Gračac-Knin, D33 Knin-Drniš, D25 Gospić-Karlobag, D59 Knin-Kistanje- Kapela, D218 Brotnja- Sučević, D506 Dobroselo- Mazin i D425 Čeveljuša- Karamatići (zbog pada žice dalekovoda).

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙