FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 5. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WELLINGTON

Znanstvenici su u moru kod Novog Zelanda pronašli golemog raka, deseterostruko većeg od prosječnih primjeraka vrste kojoj, čini se, pripada. Životinja sliči na orijaškog raka bez oklopa a otkrili su je tijekom ekspedicije u podmorsku spilju Kermadec, sjeverno od Novog Zelanda, istraživači podmorja sa sveučilišta u Aberdeenu i u Wellingtonu. Taj amfipod dug je 28 cm, a amfipodi inače nisu duži od 3 cm. Rak je otkriven kada su istraživači vadili vrše postavljene iznad spilje Kermadeca. Orijaški amfipodi viđeni su dosad samo jednom, 1980-ih, u moru kod Havaja, napominju znanstvenici. Oni sada moraju utvrditi je li riječ o novoj vrsti i zašto su ta živa bića evoluirala i postala tako golema.

BEČ

Profesor lingvistike na irskom sveučilištu Maynoot uspio je prevesti dosad nerazumljivi ulomak iz jednog od najstarijih sačuvanih rukopisa na staroirskom i otkrio da je riječ o čarobnoj formuli, objavio je list Irish Times. Čarobna formula koristila se za pomoć kod problema s mjehurom, a u prijevodu glasi otprilike "Neka teče kao kod deve". Dio je Misala iz Stowea, koji potiče iz 9. st. i uglavnom je napisan na latinskom, međutim sadrži i neke, dosad neprevedene, dijelove teksta na staroirskom. David Stifter, profesor staroirskog na Irskom nacionalnom sveučilištu Maynoot, objašnjava kako je autor čarobne formule za deve očito čuo samo iz Biblij, pa je mislio da one kao pustinjske životinje puno piju i stoga puno mokre. "Tko god da je napisao tu formulu, nije baš znao puno o devama", kaže Stifter koji najavljuje da ima još puno posla na prijevodu preostalih dijelova Misala na staroirskom.

ŽENEVA

U Ženevi je pronađen dosad nepoznat rukopis reformatora Martina Luthera (1483-1546), objavio je švicarski list Neue Zuercher Zeitung. Jedan je privatni kolekcionar pronašao originalno Lutherovo pismo naslovljeno "D.M. Luther dobrom prijatelju" i donirao ga Međunarodnom muzeju reformacije u Ženevi. Pismo, koje datira iz 1544. godine, napisao je Luther svojom rukom, a prepuno je ispravki i zabilješki. U tekstu je riječ o nacrtu Lutherova odgovora na spor o Posljednjoj večeri, koji je objavljen 1544. u Wittenbergu pod naslovom "Kratko očitovanje D. Mart. Luthera o Svetom sakramentu", navodi list. Međunarodni muzej reformacije, otvoren 2005. u srcu povijesne jezgre Ženeve, posjetiteljima prikazuje povijest reformacije koju je u tom dijelu Švicarske obilježio Johannes Calvin.

HAVANA

Fidel Castro predstavio je prva dva sveska svojih sjećanja u obliku razgovora s novinarkom Katiuskom Blanco u kojima opisuje svoj život od djetinjstva do 1958., uoči pobjede revolucije, piše u subotu tamošnji tisak. "Želim iskoristiti ovaj trenutak, jer sjećanje blijedi", rekao je otac kubanske revolucije kojemu je 85 godina, uzvanicima na predstavljanju djela u petak u Kongresnoj palači u Havani, u nazočnosti ministra kulture Abela Prieta, predsjednika Društva književnika i umjetnika Miguela Barneta i Katiuske Blanco. Djelo je objavljena pod naslovom "Guerrillero del Tiempo" (Ratnik vremena). U tim razgovorima na tisuću stranica Castro se povjerio Blanco da voli "stare satove, stara zrcala i stare čizme, ali u politici voli samo nove stvari".

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙