FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: sporazum sa Srbijom bio bi dobar

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. veljače 2012.(Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u petak na Jahorini kako je uvjeren da će zakon o ništetnosti optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih državljana koje su podigla srbijanska pravosudna tijela u svakom slučaju "pasti u vodu" te da sporazum sa Srbijom o procesuiranju ratnih zločina prema mjestu prebivališta počinitelja može bolje riješiti takve probleme.

"Taj je zakon po mom sudu neustavan i o tome će se izjasniti Ustavni sud (Hrvatske) i pustimo ga neka radi. Ono što je najvažnije je da sporazum kojega predlažem, a ja sam to naravno raspravio s našom vladom, onemogućava politizaciju postupaka za ratne zločine", kazao je Josipović u posebnoj izjavi za hrvatske medije nakon sastanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i članovima Predsjedništva BiH.

Josipović je uvjeren kako će se počinitelje ratnih zločina nad Hrvatima koji prebivaju u Srbiji tamo lakše i procesuirati i da će to biti bolje nego suđenja u odsutnosti.

"Mislim da je to zajednički interes jer ćemo izbjeći politizaciju i više neće biti 'slučajeva Purda', a pravda će lakše nalaziti put do krivaca", kazao je hrvatski predsjednik.

Komentirajući ponovljene optužbe što ih je na njegov račun, u polemici oko ureda bivšeg predsjednika, iznio bivši predsjednik Stjepan Mesić, Josipović je kazao kako, što se njega tiče, "nema nikakvog rata" između njih dvojice.

"Stvar je u tome da ima ljudi koji ne razumiju kada je njihova funkcija završila. Mesić više nije predsjednik, on može kao građanin kritizirati koliko hoće, a ja ostajem kod svoje teze da ured bivšeg predsjednika u sadašnjem obliku nije potreban", kazao je Josipović.

Najavio je i kako će uskoro objaviti podatke koji će pokazati koliko je sadašnji predsjednički ured jeftiniji od onoga kojega je vodio Mesić.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙