FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović idućeg tjedna u posjetu Albaniji

Autor: brad
ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će sa suprugom u ponedjeljak i utorak u službenom posjetu Republici Albaniji.

Kako je najavljeno iz Ureda predsjednika, prvog dana posjeta predsjednik Josipović razgovarat će sa svojim domaćinom, albanskim predsjednikom Bamirom Topijem, a nakon bilateralnog susreta izaslanstva Hrvatske i Albanije, predsjednici će nazočiti potpisivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

Tijekom dana hrvatski predsjednik susrest će i s drugim visokim albanskim dužnosnicima, predsjednikom vlade Salijem Berishom i predsjednicom parlamenta Jozefinom Topalli.

Drugog dana boravka u Albaniji, Josipović će održati predavanje na Sveučilištu u Tirani pod nazivom "Hrvatski put prema Europskoj uniji – Iskustva i izazovi" te će tom prigodom Sveučilištu donirati zbirku knjiga o hrvatskoj umjetnosti i kulturi.

Hrvatska i Albanija razvijaju međusobno vrlo dobre i prijateljske odnose, a posebice je razvijen politički dijalog vezan uz pristupanje Europskoj uniji, što je jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta obiju država. Albanija, koja još uvijek nije dobila status kandidata, smatra hrvatska iskustva u tome procesu vrlo korisnima, dok hrvatska strana pruža potporu i nastoji pomoći albanskim nastojanjima na putu ka članstvu u EU. Dvije zemlje također razvijaju partnerski odnos kao punopravne članice NATO saveza.

Albanija i Hrvatska zainteresirane su za unapređivanje regionalne prometne i energetske povezanosti, posebice za izgradnju Jadransko-jonske autoceste te potencijalnu izgradnju Jadransko-jonskog plinovoda, a također i za uspostavu boljih izravnih prometnih, zračnih i pomorskih veza.

Ukupna trgovinska razmjena između dviju zemalja u razdoblju od siječnja do studenoga 2011. iznosila je skromnih 48,1 milijun eura, a slabije razvijena Albanija posebno je zainteresirana za hrvatska ulaganja te suradnju u području turizma.

Hrvatski i albanski dužnosnici ostvarili su u posljednje dvije godine brojne bilateralne susrete te kontakte u sklopu međunarodnih skupova. Posjet predsjednika Josipovića prvi je njegov službeni posjet toj zemlji, a njegov albanski kolega boravio je u Zagrebu prilikom inauguracije hrvatskog predsjednika 18. veljače 2010. godine.

(Hina) xbr ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙