FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za subotu, 4. veljače

Autor: vkla
ZAGREB, 3. veljače 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za subotu, 4. veljače.

TUZLA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović će na poziv Univerziteta u Tuzli održati predavanje "Hrvatska vanjska politika - kako biti dobar susjed", nakon čega će biti potpisan i sporazum o suradnji između Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik hrvatske države također će se sastati s Hrvatima iz Tuzlanskog kantona.

LJUBLJANA - Očekuje se masovni prosvjed u Ljubljani i Mariboru na poziv međunarodne hakerske mreže Anonymous jer je Slovenija zajedno s još 21 državom Europske unije u četvrtak prošlog tjedna u Japanu potpisala kontroverzni međunarodni sporazum ACTA kojim bi se na svjetskoj razini štitila autorska prava na internetu i ograničilo piratstvo. Svoje sudjelovanje na prosvjedima je na Facebooku potvrdilo oko 12.000 ljudi. Dio javnosti i civilnih udruga u Sloveniji slaže se s ocjenom hakerske skupine da bi predviđena regulacija i kontrola uporabe interneta na način predviđen ACTA-om značila jednu vrstu cenzure i filtracije sada dostupnih sadržaja, u suprotnosti s idejom slobodnog i otvorenog pristupa svim sadržajima koje omogućuju nove tehnologije.

Anonymous poziva "slovensku braću i sestre" koji se protive "porobljavanju interneta" da napadnu poslužitelje službenih internetskih stranica slovenske vlade i pokušaju doći do službenih dokumenata i elektroničke pošte ako njihova vlada ne povuče svoj potpis.

MOSKVA - Najavljeni veliki prosvjedi protiv Vladimira Putina, kao i manifestacija njegovih pobornika. Oporba će organizirati mimohod "Za slobodne izbore", predviđen je skup potpore predsjedničkom kandidatu Vladimiru Putinu, Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR) održat će svoj skup, a također će se održati skup "Za slobodne izbore, za demokraciju". Ti će skupovi biti na različitim lokacijama, ali bi trebali početi u isto vrijeme. Organizatori mimohoda očekuju da će okupiti 30 do 50 tisuća ljudi, a organizatori skupa potpore Putinu nadaju se da će okupiti još i više sudionika. Organizatore brinu polarne hladnoće u Moskvi, te strahuju da bi to moglo spriječiti ljude da izađu na ulice.

Dežurni:

Noć: Damir Margetić

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙