FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuvajtska oporba pobijedila na izborima

Autor: kgab
ZAGREB/KUVAJT, 3. veljače 2012. (Hina) - Kuvajtska oporba u kojoj dominiraju islamisti osvojila je veliku većinu glasova na prijevremenim izborima u Kuvajtu, 34 od ukupno 50 mjesta u parlamentu, pokazali su službeni rezultati izbora koje prenosi Al Džazira.

Kuvajtski liberali osvojili su devet, a šijitske stranke koje uglavnom pristaju uz vladajuću sunitsku obitelj sedam zastupničkih mjesta. To znači da će čak i uz glasove ministara, koji mogu glasovati u parlamentu, oporba imati većinu u novom sazivu.

Među 286 prijavljenih kandidata na prijevremenim parlamentarnim izborima, koji su održani u četvrtak, bile su 23 žene, ali nijedna nije ušla u parlament.

Iako kuvajtskom vladaru, emiru Sabahu IV. ostaje potpuna kontrola nad vladom, parlament može dovesti u pitanje njegovu politiku na mnogim područjima.

Oporba na čelu s islamistima obećala je da će se usredotočiti na borbu protiv korupcije i da će razotkriti vladine lojaliste koji žele blokirati proces reformi u državi.

Prijevremeni parlamentarni izbori sazvani su nakon raspuštanja parlamenta početkom prosinca, do kojeg je slijedilo nakon ostavke vlade zbog vala narodnih prosvjeda mladih, inspiriranih "Arapskim proljećem".

Kuvajt je u posljednjih šest godina bio pogođen nizom političkih kriza, koje su uzrokovale raspuštanje sedam vlada i četiri puta do raspuštanja parlamenta.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙