FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća: nema odluka o izmjeni uloge snaga u Afganistanu

Autor: dhai
WASHINGTON, 2. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Bijela kuća u četvrtak je objavila da nije donesena odluka o izmjeni uloge američkih postrojbi u Afganistanu, te da komentari ministra obrane Leona Panette o američkim postrojbama koje će 2013. završiti borbenu misiju ne predstavljaju zaokret.

"To je bila procjena onoga što se može dogoditi u kontekstu prihvaćene politike NATO-a, koja je da se sigurnost prebaci afganistanskim snagama do 2014., a unutar tog okvira i roka dogodit će se tranzicija", rekao je glasnogovornik Bijela kuće Jay Carney na brifingu za novinare.

"Na to su se odnosile riječi ministra Panette", ustvrdio je.

Panetta je u srijedu izjavio da će Sjedinjene Države i NATO nastojati okončati svoju borbenu misiju u Afganistanu iduće godine te pomaknuti težište na ulogu pružanja podrške i obuku afganistanskih snaga sigurnosti, što su prenijeli vodeći svjetski mediji.

"Nadam se da ćemo do sredine ili u drugom dijelu 2013. biti u mogućnosti napraviti prijelaz od borbene uloge u Afganistanu prema obučavanju te savjetodavnoj i pomoćnoj ulozi", kazao je Panetta novinarima koji su putovali s njim u Bruxelles na sastanak NATO-a.

Panettina je izjava prvi puta da je Obamina administracija rekla kako može predvidjeti kraj redovitih borbenih operacija SAD-a i NATO-a u drugoj polovici iduće godine, istakao je dnevnik The Washington Post.

(Hina) ydh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙