FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAK upozorava vozače na otežanu vožnju

Autor: aspa
ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Hrvatski autoklub (HAK) upozorava vozače da će se tijekom sljedećeg vala hladnoće i snijega i kiše, koji se očekuju u većem dijelu unutrašnjosti te na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, voziti otežano, priopćio je danas HAK.

Vozače upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme te da - ako je moguće - odgode putovanje, dodaje se u priopćenju.

Za vikend će u cijeloj Hrvatskoj biti još hladnije, a vjetar - bura te sjeveroistočnjak nastavit će puhati nesmanjenom snagom. Snažna bura nije neuobičajena za ovo doba godine, no ova koja puše jedna je od snažnijih u posljednjih nekoliko godina. Na takvom vjetru subjektivan je osjećaj hladnoće tzv. "windchill" kao da je 20 stupnjeva ispod ništice, navodi HAK.

Zbog najavljene bure, jadranska magistrala može biti zatvorena, poglavito za vozila prve skupine, uglavnom od Bakra do Karlobaga, te u Dalmaciji. Ograničenja su vjerojatna i na autocesti A6 od Delnica do Kikovice, uz poremećaje u trajektnom prometu. U većem dijelu unutrašnjosti treba pripaziti na poledicu, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, upozorava HAK.

Napominje kako je ujutro, kad su temperature niske, poželjno imati barem pola spremnika goriva kako ne se bi dogodila kondenzacija i zaledio sustav dotoka goriva. Zbog niskih temperatura, potrebno je ispitati ispravnost akumulatora, koji je jedan od najčešćih razloga zbog kojih zakaže motor, što je posebno izraženo u prvom naletu niskih temperatura, upozorava HAK.

Prilikom pokretanja vozila na niskim temperaturama, ako je akumulator nešto slabiji, dobro je pritisnuti kvačilo. Brave na automobilima treba zaštititi sprejem protiv zaleđivanja, a ako se one zalede, dobro ih je dlanom grijati da popuste. Gume oko vrata poželjno je također namazati nekim uljnim preparatom, preporučuje HAK.

U vožnji treba posebno pripaziti na nadvožnjacima i vijaduktima te u zavojima, a osobito na ulazu i izlazu iz tunela zbog opasnosti od poledice. Treba voziti opreznije, povećati razmak među vozilima, izbjegavati nagla kočenja ili ubrzavanja, a posebice pretjecanja. Kočiti valja što manjom silom i postupno kako bi se spriječilo proklizavanje kotača i ne smiju se raditi nagli pokreti (trzaji) upravljačem jer se vozilo može zanijeti.

HAK podsjeća da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezatna kad je kolnik pokriven snijegom ili kad je na njemu poledica. Čine ju četiri zimska (ili M+S) pneumatika ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lanci za snijeg u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače.

Ako se ne može izbjeći putovanje, HAK savjetuje da se prije informirate o stanju u prometu i otvorenosti dionica cesta na stranici www.hak.hr, ili na broj telefona 062 777 777. Ako se dogodi nesreća ili ako uočite teškoće u prometu, nazovite pomoć na cesti na broj 1987, poručuje vozačima Hrvatski autoklub.

(Hina) xaspa ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙