FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: povucite odluku od prijevodu srpskih filmova

Autor: ista
ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je danas od Vijeća za elektroničke medije da povuče odluku kojom od RTL televizije traži da prevodi srbijanske filmove, ocjenjujući je potpuno apsurdnom.

"Čak i kad bi ta odluka bila donesena na osnovi zakona – a to uopće nije lako dokazati – ona je antikulturna, provincijalna i primitivna", ističe u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Kad bi i bila zakonita, dodaje Duka, to bi moglo značiti samo to da je učinjen propust i da je taj zakonski članak loš i neprimjenjiv te da Zakon o elektroničkim medijima treba mijenjati.

Ako se prije 20 ili prije 15 ili 13 godina zbog političkih razloga pokušavalo umjetno povećati razlike između hrvatskoga i srpskoga, hrvatskoga i crnogorskoga ili hrvatskoga i bosanskoga jezika, naglašava Duka u priopćenju, već je dugo nastupilo vrijeme hrvatske jezične samosvijesti u kojemu napuhivanje jezičnih razlika ne treba biti način dokazivanja nacionalnog jezičnog identiteta.

Smatra kako je mogućnost sporazumijevanja u nekoliko država ovog dijela Europe velika kulturološka prednost za medije, izobrazbu, gospodarstvo, politiku i cjelokupno društvo.

(Hina) xpp/xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙