FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U MSU Vojvodine retrospektiva Željka Kipkea

Autor: mbur
ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Retrospektivna izložba Željka Kipkea pod nazivom "Policijsko dvorište - Police Back Yard" bit će otvorena 17. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

"Policijsko dvorište" je projekt sastavljen od četiri cjeline kroz koje se istražuje odnos između represivnih institucija i filmskog medija, doznaje se na portalu culturenet.hr

Izložba stavlja naglasak i na rane autorove radove, koji govore o umjetnikovim interesima - filmu, represivnim ustanovama i voajerizmu u ime države. Kustos izložbe je Živko Grozdanić, a izložba će biti otvorena do 29. siječnja.

Slikar i pisac Željko Kipke (Čakovec, 1953.) povremeno stvara u području filma. Diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu (1971. - 1976). Pohađao je Slikarsku majstorsku radionicu u Zagrebu (1976.-1981.). U početku se bavio primarnim i analitičkim slikarstvom, a od 1982. unosi ekspresivnost u svoja platna. U prvoj polovici osamdesetih snima kratke filmove kojima dokumentira vlastite akcije u javnim prostorima.

Predstavljao je Hrvatsku 1993. na Venecijanskom, a dvije godine kasnije i na Kairskom bijenalu. Piše eseje i kritike o eksperimentalnom filmu i likovnoj praksi u dnevnom tisku i časopisima.

(Hina) xmb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙