FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki tinejdžeri izbjegavaju sredstva za sunčanje

Autor: spuc
, 25. siječnja 2012.(Hina/Reuters) - Broj američke djece koja u želji za preplanulom puti ne rabe sredstva za zaštitu od ultraljubičastih zraka, izlažući se time riziku pojave smrtonosnog raka kože u alarmantnom je porastu, upozoravaju američki znanstvenici.

Broj američke djece koja ne koriste sredstava za sunčanje u tri se godine udvostručio, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics.

Stručnjaci upozoravaju da se radi o zabrinjavajućem trendu s obzirom na to da postoje dokazi da je prekomjerno sunčanje u mladosti bez zaštite povezano s većim rizikom od pojave melanoma.

Broj slučajeva melanoma u SAD-u u stalnom je porastu u posljednja tri desetljeća te se svake godine zabilježi novih 70 tisuća slučajeva, prema Američkom udruženju za borbu protiv raka.

Djeca su posebno u školskoj dobi izložena porukama koje ističu preplanulost, kaže Stephen Dusza, znanstvenik iz Memorial Sloan-Kettering Cancer centra u New Yorku koji je vodio istraživanje.

Iako je Dusza očekivao da će utvrditi da djeca žele biti preplanula rezultati su ga iznenadili.

"Bio sam zapanjen razmjerima izbjegavanja korištenja zaštitnih sredstava", kazao je.

Istraživanje je obuhvatilo 360 učenika u dobi od 10 -11 godina i trajalo je tri godine. Pokazalo je da je nakon tri godine samo jedan od četiri tinejdžera koristio zaštitna sredstva ako je bio izložen suncu najmanje šest sati što je pad od 50 posto u odnosu na stanje na početku istraživanja. Istodobno u te tri godine udvostručio se broj djece koja su se sunčala u želji za preplanulim tenom.

Istraživanje je pokazalo da mnogi mladi ljudi ne štite svoju kožu, kaže Sophie Balk, pedijatrica u dječjoj bolnici u New Yorku koja ističe da su potrebne bolje javnozdravstvene mjere obrazovanja mladih.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙