FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvat u Vojvodini žrtva nasilja

Autor: jsta
SUBOTICA, 24. siječnja 2012. (Hina) - Miroslav Franjić iz mjesta Kule u Vojvodini u utorak je hrvatskim institucijama i medijima javio da je zbog svoje hrvatske pripadnosti dugogodišnja žrtva prijetnji i fizičkih napada, a na njegov slučaj ukazalo je i Hrvatsko narodno vijeće u Srbiji.

"Nakon posljednjega u nizu premlaćivanja, 11. siječnja, na ulazu u obiteljsko imanj, odlučio sam zatražiti zaštitu od Hrvatskog nacionalnoga vijeća, jer ne mogu više trpjeti napade svojih susjeda, izbjeglica doseljenih u Kulu tijekom devedesetih", izjavio je za hrvatske medije u Vojvodini Miroslav Franjić.

On kaže da njegovi problemi počinju još tijekom devedesetih zbog hrvatske pripadnosti, zbog čega je više puta premlaćivan, njemu i njegovoj djeci je prijećeno smrću, kuća mu je kamenovana, domaće životinje i kućni ljubimci ubijani.

Premda je, kako navodi, više puta tražio primjerenu zaštitu policije i pravosudnih tijela, nije ju dobio.

"Preko televizije stalno slušam od ministra policije kako manjine u Srbiji imaju prava kao i svi drugi – e nemaju, u oči bih mu rekao", izjavio je Franjić, koji se više puta pismeno obraćao kabinetu ministra policije ali to nije dalo rezultata.

U povodu ovoga slučaja odbor za praćenje povreda manjinskih prava u Republici Srbiji Hrvatskog narodnog vijeća oglasio se priopćenjem u kojemu poručuje da je "s velikom zabrinutošću primio iskaz i prateće dokumente Miroslava Franjića, najnovije žrtve, po svemu sudeći, etnički motiviranog nasilja koji trpe Hrvati u Vojvodini".

"Na žalost, to je još jedna potvrda onoga na što smo i do sada ukazivali - građani Srbije hrvatske nacionalnosti samo zbog svoje nacionalne pripadnosti jesu objekti najbrutalnijeg nasilja i prestrašnih prijetnji", navodi se u priopćenju što ga je potpisao predsjednik Odbora Tomislav Žigmanov.

Čovjek bi pomislio, dodaje se, da su u Srbiji na djelu vremena s početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Dodatno uznemieujw činjenica da represivni dio državnoga aparata ponovno nije reagirao onako kako bi bilo za očekivati, to jest po slovu zakona.

Odbor je posredovao da se angažira odvjetnik koji će raditi da se žrtva zaštiti a počinitelj primjereno kazni, poručuje odbor i dodaje da će budno pratiti kako će se slučaj dalje odvijati.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙