FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sukob oko policije Federacije BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. siječnja 2012.(Hina) - Unutar vladajuće koalicije u Federaciji Bosne i Hercegovine pojavile su se prve ozbiljne napukline koje bi mogle poljuljati vlast u tom entitetu, ali i utjecati na odnose snaga na državnoj razini, sugeriraju u srijedu mediji u BiH izvješćujući o sukobu između Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) zbog novog prijedloga zakona o unutarnjim poslovima.

Vlada Federacije BiH u utorak je, unatoč protivljenju ministara iz redova SDA, usvojila nacrt zakona o unutarnjim poslovima i odlučila ga uputiti u parlamentarnu proceduru. To je prvi put da se neka odluka donese preglasavanjem otkako su SDP i SDA u suradnji s Hrvatskom strankom prava (HSP) i Narodnom strankom "Radom za boljitak" uspostavile federalnu vladu isključivši iz nje HDZ BiH i HDZ 1990.

Naglašavajući tu činjenicu "Oslobođenje" citira SDA-ova ministra Adila Osmanovića koji je ovo nazvao presedanom.

"Očekivati da će oporba (u parlamentu) poduprijeti nacrt (zakona) je presedan u političkom djelovanju nepoznat u demokratskom svijetu", izjavio je Osmanović aludirajući na naznake kako će SDP saveznika za usvajanje spornog zakona potražiti u oporbenom Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Tijekom početnih rasprava o novom zakonu o unutarnjim poslovima SDP i SDA su razmijenili teške riječi optužujući se uzajamno za pokušaj zadržavanja odnosno preuzimanja političkog utjecaja nad radom Uprave policije federalnog MUP-a.

Nacrt zakona kakav će biti upućen u parlament predviđa da ravnatelja policije ubuduće imenuje entitetska vlada, a ne posebni neovisni odbor kako je to sada slučaj.

U SDA drže kako je to jasno miješanje politike u rad policije, što SDP-ov ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš, koji je prijedlog i sastavio, odbacuje.

"Ovaj zakon jamči operativnu i financijsku samostalnost federalne Uprave policije", tvrdi Kurteš te dodaje kako i u drugim europskim zemljama vlade imenuju ravnatelje policije.

Unatoč ovakvim tvrdnjama ministra Kurteša Ured Visokog predstavnika ua BiH (OHR) ranije je sugerirao kako bi ovakav nacrt zakona trebalo povući i "doraditi ga".

Predsjednik SDA Sulejman Tihić o cijelom je slučaju odmah u utorak razgovarao s posebnim predstavnikom Europske unije u BiH (EUSR) Peterom Sorensenom. U priopćenju koje je objavila SDA stoji kako je Tihić Sorensenu prenio zabrinutost zbog pokušaja da se policija stavi pod političku kontrolu. "Usvoje li se ovakve izmjene, bio bi to povratak u vrijeme komunizma kada su centralni i općinski komiteti imenovali i razrješavali policijske dužnosnike", rekao je Tihić Sorensenu.

IZ SDP-a su pak poručili kako se SDA protivi zakonu jer želi zadržati postojeći utjecaj na rad policije.

Mediji u BiH su u komentarima isticali kako je prava meta SDP-ove promjene zakona sadašnji ravnatelj federalne Uprave policije Dragan Lukač nad kojim ta stranka nema nikakvu kontrolu.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i sam je za "Oslobođenje" potvrdio kako postoji osnov za ovakve tvrdnje izjavivši kako sumnja da je Dragan Lukač meta zbog istraga koje se vode".

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙