FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće ministara BiH za desetak dana

Autor: rmav
SARAJEVO, 24. siječnja 2012.(Hina) - Novoimenovani predsjednik vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda razgovorom s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom u utorak okončao stranačke konzulacije o novoj vladi i najavio kako bi ona mogla biti formirana za desetak dana.

"Potrebna nam je koordinacija unutar vijeća ministara i izbjegavanje svih situacija koje mogu biti sporne i prerasti u politilke probleme. Trebamo rješavati ono što se može riješiti", izjavio je Bevanda novinarima nakon sastanka s Dodikom u Banjoj Luci.

Istaknuo je kako ne vidi zapreku da kandidati za članove vijeća ministara BiH dobiju potvrdu zastupničkog doma parlamenta BiH čim se provedu potrebne provjere koje su propisane izbornim zakonom.

Dodik je izjavio kako daje punu potporu Bevandi i vjeruje u njegove kompetencije kao financijskog stručnjaka.

Kazao je i kako stranke iz Republike Srpske također žele što bržu uspostavu vijeća ministara, no također inzistiraju da se "u paketu" rješi pitanje državnog proračuna odnosno otplate inozemnog duga, zakona o popisu stanovništva te o sustavu državne pomoći.

Najavio je kako će SNSD i Srpska demokratska stranka (SDS) zatražiti žurno sazivanje sjendice parlamenta, na kojoj bi se ti zakoni i odluke usvojili.

"Mi stojimo iza uspostave vijeća ministara no želimo i da se rješi sve. Dogovor (šest stranačkih čelnika) bio je da ako jedno nije riješeno nije ništa riješeno", izjavio je Dodik, dodajući kako je ipak uvjeren da u tome neće biti nikakvih zastoja.

SNSD je Bevandi kao svoje kandidate za ministarske pozicije predložio Nikolu Špirića i Sredoja Novića.

Oni bi trebali voditi ministarstva financija odnosno civilnih poslova.

U ponedjeljak je SDS kao kandidata za ministra vanjske trgovine predložio Mirka Šarovića, a ranije je Socijaldemokratska partija (SDP) kandidirala svog predsjednika Zlakta Lagumdžiju za ministra vanjskih poslova te Damira Hadžića za ministra prometa i komunikacija.

Kandidat HDZ BiH za ministra pravosuđa je Bariša Čolak, HDZ 1990. zu ministra za ljudska prava i izbjeglice predložio je Damira Ljubića, dok je Stranka demokratske akcije (SDA) za ministra obrane predložila Muhameda Ibrahimovića a za ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) bi u roku od osam dana od kada Bevanda i službeno predloži kandidate za ministarske pozicije trebale provesti provjeru njihove pogodnosti.

Nakon toga Bevanda prijedlog treba predočiti zastupničkom domu parlamenta BiH koji odobrava cjelokupni sastav nove vlade.

Bih ima vijeća ministara u tehničkom mandatu već više od petnaest mjeseci.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙