FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBK: biskupi se čude izjavama ministra zdravlja

Autor: mkov
ZAGREB, 24. siječnja 2012. (Hina) - Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije (HBK) priopćilo je danas kako su se jučer na izvanrednom plenarnom zasjedanju HBK biskupi "s čuđenjem osvrnuli na izjave ministra zdravlja Vlade Republike Hrvatske o početku ljudskoga života, koje su u javnosti odjeknule kao nestručne, nehumane i ideološki motivirane".

Navodi se kako je izvanredno plenarno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika nadbiskupa Marina Srakića održano u sjedištu HBK u Zagrebu te dodaje kako je na zasjedanju sudjelovao i apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Cassari.

Tajništvo podsjeća kako je izvješće o radu Komisije za hrvatski martirologij podnio njezin predsjednik mons. Mile Bogović, a komisija, kako se navodi, prema odluci HBK-a i BKBiH-a vodi brigu o žrtvama s područja Hrvatske i BiH-a.

"U svojem radu komisija surađuje s državnim Uredom za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobišta žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata", stoji u priopćenju te se navodi kako je kao primjer kvalitetna rada biskup Bogović istaknuo djelovanje hercegovačkih franjevaca, koji sustavno rade na prikupljanju podataka o mučenicima na svome područja.

Tajništvo ističe kako je u pripremi i znanstveni skup o otkrivanju i uprisutnjenju vjerničko-mučeničkog elementa u stradanjima te dodaje da je biskup Bogović pozvao da treba početi s istraživanjima na terenu, ali i u svakoj biskupiji odrediti za to odgovornu osobu.

Navodi se i kako je Vlada Republike Hrvatske obavijestila biskupe o novom sastavu Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske te ističe kako su u Biskupsku komisiju HBK-a za odnose s državom, na čijem je čelu kardinal Josip Bozanić, uz postojeće članove izabrani mons. Mate Uzinić i mons. Ivan Šaško.

Tajništvo HBK podsjeća i kako je Vijeće za obitelj HBK-a preimenovano u Vijeće za život i obitelj.

(Hina) pp/xmkov yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙