FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Virant: Prihvatio bih mogući poziv Janše

Autor: lfia
LJUBLJANA, 9. siječnja 2012.(Hina) - Predsjednik slovenskog parlamenta i predsjednik stranke Građanska lista Gregor Virant potvrdio je u ponedjeljak navečer za Slovensku televiziju da njegovih osam zastupnika neće glasovati za službenog mandatara za sastav nove vlade Zorana Jankovića na izvanrednom zasjedanju parlamenta u srijedu, dok bi mogući poziv Janeza Janše u koalicijsku vladu prihvatio.

Virant je rekao da je vodstvo njegove stranke o tome donijelo jednoglasnu odluku, a razlog su velike programske razlike s Jankovićevom strankom Pozitivna Slovenija s kojom je prethodnih dana pregovarao o mogućoj koaliciji.

"Jankovićeva stranka nema pravoga programskog koncepta za vladu", rekao je Virant. Istaknuo je da je nacrt koalicijskog ugovora koji su prethodnih dana dogovarali s Jankovićem više rezultat primjedbi Virantove stranke na koje je Janković bio prisiljen, a da je na početku čak govorio da je takav dokument "nevažan papir".

Govoreći u emisiji "Odmevi" Slovenske televizije, Virant je rekao da je njegova stranka u programskom dijelu, osobito kad je riječ o gospodarskim pitanjima, bliža priključivanju nekoj "desnoj koaliciji". U tom smislu bi se, istaknuo je, odazvao pozivu na razgovore o formiranju vlade koju bi vodio predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, ako bi on nakon mogućeg Jankovićeva neuspjeha dobio mandat za njen sastav iako osobno i dalje misli da bi za Sloveniju najbolje rješenje bio neki "treći mandatar" (ni Janković ni Janša).

"Pričekajmo da vidimo kako će biti u srijedu, vjerujem da bi mandatar mogao biti izabran u drugom krugu", rekao je Virant.

Na pitanje očekuje li da će Janković predsjedniku države vratiti mandat jer se pretpostavlja da do srijede neće moći osigurati potrebnu natpolovičnu većinu glasova u parlamentu, Virant je rekao da to ne želi komentirati i da je odluka na Jankoviću.

Virant je rekao da se ne slaže s ocjenama kako su on i njegova stranka odgovorni za "odugovlačenje" s pregovorima o koaliciji i situaciju u kojoj Slovenija više od mjesec dana nakon izbora još nema novog premijera ni novu vladu, rekavši da je predsjednik države Danilo Tuerk Jankovića za mandatara službeno predložio prošlog tjedna.

(Hina) xfl ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙