FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solarna elektrana vraća struju u selo Ajderovac

Autor: Marina Bujan, Nikola Barać
ZADAR, 18. siječnja 2012. (Hina) - Na temelju dvaju sporazuma potpisanih danas u Solarnom edukacijskom centru u Zadru, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) postavit će malu solarnu elektranu u udaljenome selu Ajderovcu, nedaleko od Srba, u brdovitoj općini Gračacu.

Solarna elektrana, navodi u priopćenju UNDP, napajat će strujom selo čija je električna mreža bila uništena tijekom Domovinskog rata. UNDP je potpisao sporazum s tvrtkom EnergyPlus o donaciji solarne opreme, a s udrugom Una iz Srba o korištenju sustava u tom mjestu,

Investicija je vrijedna 188.000 kuna, od čega privatna tvrtka EnergyPlus proizvođač solarne tehnologije iz Ludbrega, donira solarnu opremu vrijednu 138.000 kuna, a preostali dio od 50.000 kuna financira UNDP.

U nazočnosti zamjenice zadarskog župana Rajke Rađenović, sporazume su potpisali stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, vlasnik tvrtke EnergyPLUS Zvonko Magić i predsjednica udruge "Una" Tanja Rastović.

Louisa Vinton istaknula je da taj projekt vide kao odličan pokazni primjer potencijala solarne energije da osigura rentabilna energetska rješenja koja pridonose zastiti okoliša i mogu se primijeniti i u drugim teško pristupačnim i udaljenim područjima Hrvatske, uključujući mnogobrojne hrvatske otoke i planinska sela.

"Od samog početka povratka stanovnika na područje općine Gračac prisutna je problematika priključenja električne energije, a čak i danas, 15 godina poslije, ništa se nije promijenilo", izjavila je Tanja Rastović, predsjednica udruge "Una" iz Srba koja će, na temelju ugovora s UNDP-om, upravljati solarnom opremom idućih deset godina. Rekla je i kako "HEP ima svoj program elektrifikacije kojeg se drži i ne prilagođava se potrebama stanovnika tog područja" te da će uvođenje toga solarnog sustava "biti nešto novo na našem području i služit će kao primjer svima koji se žele upoznati sa solarnim sustavima iz prve ruke".

Vlasnik tvrtke EnergyPLUS Zvonko Magić rekao je kako je se ta tvrtka odlučila na donaciju opreme za postavljanje samostalnoga solarnog fotonaponskog sustava jer svojim tehnološkim rješenjima želi potaknuti energetsku neovisnost i omogućiti opskrbu energijom onima kojima je ona nedostupna, a neizostavno je potrebna.

Samostalni fotonaponski sustav snage 5kW opskrbljivat će energijom obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Keča-Desnica u Ajderovcu s mogućnošću proširenja opskrbe energijom na cijelo naselje u kojemu živi sedam obitelji. Neke obitelji u selu žive samo dio godine, ovisno o godišnjem dobu. Solarni paneli bit će postavljeni na krovu štale obiteljske farme Keča-Desnica koja se bavi ekološkom proizvodnjom hrane i uzgojem krava i ovaca te kobila autohtone pasmine hrvatskoga hladnokrvnjaka.

Solarna elektrana u Ajderovcu bit će otvorena za javnost i moći će se razgledati u sklopu obrazovnih aktivnosti Solarnog edukacijskog centra u Zadru koji je pokrenuo UNDP u suradnji sa Zadarskom županijom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića.

(Hina) pp/xbma ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙