FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: povratak niske likvidnosti

Autor: scvi
ZAGREB, 12. siječnja 2012. (Hina) - Izuzme li se obveznički promet, na Zagrebačkoj burzi likvidnost je danas ponovno slaba, a Crobexi su u negativnom području unatoč pozitivnom raspoloženju na europskim burzama.

Oko podneva Crobex indeks je bio u minusu 0,27 posto, na 1.742 boda, a Crobex10 0,63 posto, na 978 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je tek 3,5 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna manje nego jučer u ovo doba. No, zahvaljujući trgovanju obveznicama, ukupni promet premašio je 25 milijuna kuna.

„Obveznica Ministarstva financija podigla je danas likvidnost na domaćem tržištu, no promet dionicama i dalje je vrlo nizak. Upada u oči i neuobičajeno slab promet dionicom HT-a, inače jednom od nalikvidnijih. Općenito, razočaravajuća je situacija na domaćem tržištu i u pogledu prometa i cjenovnih minusa“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni tržišni analitičar.

Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Ine, u visini od 1,55 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,15 posto, na 3.703 kune.

Slijedi dionica Podravke, s ostvarenih 398.000 kuna prometa, pri čemu joj je cijena ojačala za 0,13 posto, na 242 kune.

Dionicom HT-a, pak, do podneva je bilo ostvareno svega 234.000 kune prometa, a cijena joj je oslabila 0,11 posto, na 242,5 kuna.

Komentirajući najavu ministra financija Slavka Linića o izdavanju „narodne obveznice“, Rinkovec ističe kako bi to oživjelo interes investitora za burzu.

Za sljedeću godinu ministar Linić najavio je mogućnost izdavanja "narodne obveznice", odnosno značajnije zaduženje države kod svojih građana i poduzeća, ako vlada u ovoj godini uspije stabilizirati državne financije i sačuvati kreditni rejting.

„Podržavam najavu 'narodne obveznice', jer bi ona mogla potaknuti veći interes investitora za burzu i financijske instrumente koji su im na raspolaganju za ulaganje“, navodi Rinkovec.

Na europskim burzama najvažniji su indeksi porasli, nakon uspješno završenih aukcija dugova Italije i Španjolske. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,38 posto, frankfurtski DAX 1,48 posto, a pariški CAX 1,13 posto.

„Na europskim burzama razvedrilo se nakon uspješnih aukcija španjolskih državnih obveznica i talijanskih trezorskih zapisa i to uz znatno niže prinose nego na prethodnim aukcijama u prosincu. To je umanjilo zabrinutost investitora oko dužničke krize u eurozoni“, ističe Rinkovec.

Španjolska je danas prodala 10 milijardi eura vrijedne obveznice, uz prinos za 1-postotni bod manji u odnosu na prošlu aukciju.

Italija je, pak, prodala jednogodišnje trezorske zapise uz kamatu od 2,735 posto, znatno niže nego na prošloj aukciji, kada je kamata dosegnula gotovo 6 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙