FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovačka gimnazija otvorila informatičku učionicu

Autor: vhor
KARLOVAC, 16. siječnja 2012. (Hina) - Gimnazija u Karlovcu otvorila je danas drugu informatičku učionicu sa 16 novih stolnih i dva prijenosna računala s priključkom na internet, za što je, zajedno s elektroinstalaterskim i manjim građevinskim radovima, Karlovačka županija osigurala 442 tisuće kuna.

Ravnatelj škole Damir Mandić nazvao je otvorenje druge informatičke učionice "podizanjem obrazovnog standarda škole", a najavio je i gradnju nastavnog centra Nikole Tesle u neposrednoj blizini škole. Riječ je o projektu koji će ta gimnazija kandidirati na natječaje Europske unije kako bi namaknula novac za obnovu oronule kuće neposredno uz nju. U toj je kući Tesla živio dok je pohađao gimnaziju. Novac za idejni projekt osigurao je grad Karlovac.

Namjera je da učenicima, svim žiteljima i turistima budu dostupni Teslini izumi, do kojih je došao zahvaljujući svojemu vizionarstvu, ali i znanju koje je stjecao u karlovačkoj gimnaziji, u kojoj je maturirao u lipnju 1873.

Kad je riječ o informatizaciji škole, uvest će se priključak na internet u sve učionice, koje sada imaju samo skuplji i sporiji bežični pristup internetu. Nova računala konfiguracijom će omogućiti da učenici prirodoslovno-matematičkog smjera razvijaju i vlastite računalne programe i pripremaju se za natjecanja.

Učenici te gimnazije koji su nakon mature upisali Fakultet elektrotehnike i računarstva dosad su uglavnom upisivali smjer elektrotehnike, a sad im je omogućeno da bude više onih koji se osjećaju spremni i za računarstvo, rekao je Mandić.

Od šest razreda učenika, koliko ih se upisuje svake školske godine, po jedan je razred bio prirodoslovno-matematičkog smjera, jedan jezičnoga i četiri općeg smjera, a namjera je da se umjesto jednog razreda općeg smjera sljedeće školske godine upiše jedan razred s matematičko-informatičkim programom.

Župan Ivan Vučić rekao je da Karlovačka županija za potrebe srednjih škola ulaže oko osam i pol milijuna kuna na godinu, a u karlovačku gimanziju u protekle četiri godine uloženo je oko deset milijuna kuna.

(Hina) xvhor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙