FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Životopis ministrice kulture Andree Zlatar Violić

Autor: mbur
ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, redovita je profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, početkom 80-tih godina se počinje baviti uredničkim i novinskim poslovima, a u politiku ulazi 2001.

Rođena je 13. travnja 1961. godine u Zagrebu, gdje je polazila osnovnu školu i klasičnu gimnaziju. Studirala je komparativnu književnost, filozofiju i klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade, 1988. magistrirala je iz područja književnosti, a 1992. je obranila doktorsku disertaciju na temu "Modeli srednjovjekovne autobiografije: ispovijest i životopis".

U politiku ulazi 2001., kada na poziv Vesne Pusić kao nestranačka osoba ulazi u Poglavarstvo Grada Zagreba i postaje 'zagrebačkom ministricom kulture'.

Članicom HNS-a postaje 2005. te ulazi u predsjedništvo Gradske organizacije HNS-a Zagreba i preuzima funkciju potpredsjednice zagrebačkog HNS-a, koju obnaša i u ovom mandatu. Angažirana je i u Interesnom odboru HNS-a za kulturu.

Andrea Zlatar Violić radi na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu od 1986. u svojstvu redovitog profesora, gdje je uključena u nastavnu i znanstvenu djelatnost, na projektima istraživanja suvremene hrvatske književnosti u europskom kontekstu.

Uz znanstveno-nastavnu djelatnost, Andrea Zlatar Violić bavi se od početka 80-tih godina uredničkim i novinskim poslovima (Omladinski radio, Studentski list, Gordogan, Vijenac, Zarez). Dosad je objavila deset knjiga - pet iz područja povijesti i teorije književnosti, od kojih se izdvajaju "Autobiografija u Hrvatskoj" i "Tekst, tijelo, trauma", četiri knjige eseja i jedna poezije te nekoliko desetaka znanstvenih i stručnih radova u Hrvatskoj i inozemstvu. U izdavačkoj kući Algoritam dosad je radila kao vanjski urednik književne biblioteke.

Andrea Zlatar Violić je od 2004. nositeljica viteškog odlikovanja francuske vlade na području književnosti i umjetnosti.

Govori engleski i francuski jezik, a pasivno njemački i talijanski.

Udana je i majka jednog djeteta.

Hobi joj je skijanje.

(Hina) xmb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙