FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba u povodu 20. obljetnice priznanja Hrvatske

Autor: Pejo Gašparović
SPLIT, 14. siječnja 2012. (Hina) - U povodu 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske večeras je u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici otvorena izložba 64 umjenika članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) čije je sjedište u tom gradu.

Ravnatelj Galerije umjetnina Josip Botteri Dini je istaknuo da se ovom izložbom želi pokazati kako umjetnici splitskog likovnog kruga u znak stvaranja hrvatske države "nisu dopustili neprijateljskom oružju i mržnji da ih ušutka".

"Mi smo likovnim jezikom pisali što smo osjećali, naše su poruke išle prema svijetu koji je prešutno promatrao kako se David suprostavlja Golijatu, a neka su otmjena gospoda zadužena od međunarodnih institucija promatrali zločine", rekao je Botteri.

Po njegovim riječima Split je uvijek u svojoj povijesti bio grad kulture "visokih dometa".

"U Splitu su neprekidno stvarana umjetnička djela što svjedoči i kulturna baština našega grada bez koje se u hrvatskoj kulturnoj baštini općenito ne može govoriti", istaknuo je Botteri.

Na splitskoj su izložbi predstavljeni radovi, između ostalih: Kuzme Kovačića, Vaska Lipovca, Josipa Botterija Dinija, Petra Jakelića, Ivana Krstulovića, Stjepana Stipčevića, Srećka Žitnika, Dragutina Friedla i drugih.

Izložba je otvorena u organizaciji Gradskog poglavarstva i splitske Galerije umjetnina.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙