FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Damien Hirst u Gagosian galerijama diljem svijeta

Autor: gvla
ZAGREB, 12. siječnja 2012. (Hina) - Lanac galerija suvremene umjetnosti Gagosian danas na svih 11 svojih lokacija diljem svijeta istodobno otvara izložbu "The Complete Spot Paintings 1986-2011" kojom će predstaviti više stotina slika iz istoimene serije britanskog suvremenog umjetnika, poduzetnika i kolekcionara Damiena Hirsta, prenosi britanski The Telegraph.

Riječ je o prvoj takvoj inicijativi te galerije kojom će po prvi puta u svojoj povijesti u svim svojim ispostavama diljem svijeta predstaviti djela samo jednog umjetnika.

Izložbe će obuhvatiti više od 300 slika iz Hirstove serije "Spot paintings", većinom u vlasništvu privatnih kolekcionara i institucija.

Konceptualni umjetnik i ikona pop-arta Damien Hirst (1965.) međunarodno je priznat i navodno najbogatiji britanski živući umjetnik. Dobitnik je prestižne nagrade Turner (1995.).

Na seriji "Spot paintings" počeo je raditi 1986., a do danas je naslikao ukupno oko tisuću različitih slika, imenovanih po kemikalijama ili lijekovima na recept. Njima je, kako tvrdi čelnik odjela za europsku poslijeratnu i suvremenu umjetnost aukcijske kuće Christie's Francis Outred, "želio pokazati da promatranje slike može biti slično drogiranju".

Najrecentnije djelo iz te serije sadrži 25.781 točku promjera 1 milimetar, od kojih niti jedna nije naslikana istom bojom. Najskuplja slika iz serije je platno nazvano "3 -(5-chloro-2-hydroxphenylazo)- 4, 5-dihydroxy-2, 7-naphthalenedisulfonic acid", koje je 2008. prodano za 3,48 milijuna dolara.

No, Hirst je priznao da je osobno naslikao tek manji broj slika iz te serije, dok ih je većina djelo njegovih pomoćnika.

Lanac galerija Gagosian, u vlasništvu američkog sakupljača umjetnina Larryja Gagosiana, obuhvaća ukupno 11 galerijskih prostora od kojih se tri nalaze u New Yorku, dva u Londonu, te po jedan na Beverly Hillsu, u Rimu, Ateni, Parizu, Ženevi, Hong Kongu i Moskvi.

Izložbe su otvorene do 18. veljače a Gagosian je priopćio da će svi koji posjete svih 11 izložbi dobiti na poklon potpisanu grafiku jedne slike iz te serije.

(Hina) xgvla ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙