FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati Croatia Airlinesa traže krizni menadžment

Autor: dduk
ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Koordinacija sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu smatra da je stanje u njihovom poduzeću izuzetno teško te u današnjem otvorenom pismu traže uvođenje kriznog menadžmenta.

Smatraju da Croatia Airlines provodi potpuno promašenu poslovnu politiku s previsokim cijenama karata, a tu su i mnoštvo otkazanih letova i problematično planiranje reda letenja.

Sindikati pišu i kako postoji niz problema u ostvarivanju radničkih prava, a smatraju i da se uprava ne zna nositi s problemom sezonalnosti, koji zimu čini teškom svakom zračnom prijevozniku. Uprava godinama zimi ne uspijeva iznajmiti navodni višak flote koji, tvrde sindikati, nije višak već se radi o manjku posla koji Uprava ne želi ili nije u stanju pronaći.

Upravi zamjeraju i izradu plana restrukturiranja u tajnosti te nezakonito zapošljavanje sezonskog kabinskog osoblja preko agencija za privremeno zapošljavanje čime će, smatraju, pasti kvaliteta usluge putnicima. Osim toga dodaju, to je odljev javnog novca u privatne ruke.

Sindikati sumnjaju i na nesavjesno upravljanje tvrtkom i nezakonite radnje dijela menadžmenta, a za primjer navode nabavu uniformi za letačko osoblje bez natječaja.

Koordinacija sindikata Croatia Airlinesa sumnja i na problematičnu razliku u odnosu prikazane količine goriva natočenog u hrvatskim zračnim lukama i stvarne količine goriva koja završi u zrakoplovima. Pritom kažu da iskustvo pilota pokazuje da se razlike od po više stotina kilograma događaju uglavnom samo u Hrvatskoj te da je na istim zrakoplovima u inozemnim zračnim lukama razlika između prikazanog na zemlji i u zrakoplovu višestruko manja.

Sindikati zbog svega toga traže hitan sastanak s predsjednikom Vlade i nadležnim ministrima te uvođenje krizne uprave.

Uprava Croatia Airlinesa, pak, u nedavnom istupu je ustvrdila da pilotski sindikat iznosi neistine i nekorektno pritišće upravu u pregovorima o kolektivnom ugovoru koji su u tijeku. Za ilustraciju uspješne poslovne politike uprava navodi 64-postotno povećanje financijskih rezultata u prvih devet mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje prethodne, odnosno smanjenje gubitka sa 109 na 39,5 milijuna kuna, uz povećanje tržišnog udjela.

Koordinaciju sindikata Croatia Airlinesa čine Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske, Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, Novi sindikat te Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu.

(Hina) xduk ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙