FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZADAR - Potpredsjednik vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kazao je sinoć u Zadru da će se potpora na referendumu za ulazak u Europsku uniju (EU) kretati oko 60 posto, istaknuvši da će većina građana Hrvatske razumjeti kakve nam prednosti donosi članstvo u EU. "Na predstojećem referendumu treba se izjasniti za ulazak Hrvatske u EU i to prije svega zbog političke i demokratske stabilnosti koju omogućuje članstvo u EU, ali i konkurentnosti u gospodarstvu te unutarnje društvene uređenosti, kazao je Mimica na javnoj tribini zadarskog SDP-a "Zašto Hrvatska treba ući u Europsku uniju", koja je održana u predvorju zadarskog HNK-a. Dodao je da će samo o nama ovisiti koliko ćemo biti uspješni. Na poruke euroskeptika da ćemo izgubiti državnu suverenost, Mimica je podsjetio da Hrvatska ne ulazi u državnu zajednicu, nego pristupamo jednom dobro organiziranom sustavu iz kojega se uvijek može izići. "Većina građana Hrvatske razumjet će kakve nam prednosti donosi članstvo u EU, a potpora na referendumu za ulazak u Uniju kretat će se oko 60 posto", poručio je potpredsjednik vlade Neven Mimica. Na tribini u Zadru govorila i predsjednicu Gradskog odbora SDP-a i saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.

ZADAR - HDZ-ovi saborski zastupnici Božidar Kalmeta, Martina Dalić i Davor Božinović pozvali su sinoć s javne tribine u Zadru građane da se na referendumu izjasne za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. "HDZ je stranka koja je ipak najzaslužnija za uspješno okončanje pregovora i potpisivanje pristupnog ugovora", istaknuo je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Božidar Kalmeta na tribini pod nazivom "Pripreme za referendum za ulazak u EU", koja je održana u hotelu Kolovare.Dodao je kako su zbog toga u stranci smatrali da je uoči referenduma potrebno organizirati ovakve tribine te još jednom pozvati građane da glasuju za ulazak Hrvatske u EU. "Glasovanjem za ulazak u EU zapravo će se završiti dugotrajni i ponekad težak pristupni proces" - rekao je Kalmeta dodavši kako je duboko uvjeren da će referendum biti uspješan.

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping Zdravko Lovrić rekao je sinoć na tribini Zelene akcije da će Hrvatska ulaskom u Europsku uniju imati puno bolji nadzor nad kemikalijama, pa time i u zaštiti zdravlja i okoliša, jer će na snazi biti regulativa EU o kontroli kemikalija - REACH. Na predavanju pod nazivom "Kemikalije i zdravlje" rečeno je da će REACH u Hrvatskoj u potpunosti biti u primjeni ulaskom u EU, jer tada na snagu stupa Zakon o provedbi REACH uredbe, koji je 2008. donio Hrvatski sabor. "Sve ono što vrijedi u Europskoj uniji u potpunosti će se moći preslikati u Hrvatskoj - znači puno bolji nadzor nad kemikalijama, zaštita tržišta, zaštita ljudskog zdravlja i zaštita okoliša", naglasio je Lovrić govoreći o REACH-u.

OSIJEK - U naletu putničkog vlaka jučer je na tzv. divljem prijelazu u Osijeku po život opasne ozljede zadobila Marija Šeks (67 godina), prva supruga potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa. U Županijskom centru 112 potvrdili su kako su dojavu o toj nesreći dobili poslije 16 sati, te da su kasno sinoć iz Kliničkoga bolničkog centra Osijek, gdje je prevezena, dobili informacije da se radi o ozljedama opasnim po život. Nesreća se dogodila na divljem prijelazu koji spaja Vukovarsku ulicu i naselje Sjenjak, gdje Marija Šeks stanuje. Putnički vlak prometovao je na liniji od Beloga Manastira do Osijeka. Inače, unatoč upozorenjima građani, pa i djeca svakodnevno koriste taj prijelaz, gdje je već stradalo više osoba.

ZAGREB - U Kaznionici u Lepoglavi sinoć oko 20 sati je umro 58-godišnji zatvorenik, izvijestila je Uprava za zatvorski sustav. Zatvoreniku ( Z.M.) rođenom 1954. godine, koji je na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici u Lepoglavi, pozlilo je te mu je odmah pružena liječnička pomoć. Pozvana je i Hitna medicinska pomoć Ivanec koja je po dolasku konstatirala smrt. Utvrđuju se okolnosti smrti.

ZAGREB - Nova knjiga književnoga kritičara, esejista, kolumnista i polemičara Igora Mandića "Sloboda lajanja" i "Zauzeto Hrvat" intrigantna je svojim sadržajem, a i grafičkim rješenjem, rečeno je na sinoćnjem predstavljanju u zagrebačkome Profil Megastoreu. Urednik knjige Velimir Visković rekao je da je Mandić uvijek bio "sam protiv sviju". U prvome dijelu knjige naslovljenom "Sloboda lajanja" okupljeni su Mandićevi novinski tekstovi nastali u razdoblju sloma jednopartijskog sustava i formiranja demokracije - od 1990. do 1993. u kojima autor, ustvrdio je Visković, "i u socijalizmu 'prepoznat' kao antikomunist", "zakucava zadnji čavao u lijes komunizma". U drugome dijelu knjige sabrane su kolumne iz tjednika srpske nacionalne manjine "Novosti", objavljivane u razdoblju od 2009. do 2010. Po Viskovićevim riječima prva objavljena kolumna "Izlazak na ustaško čoše" zapravo je programski tekst i očituje etičko načelo kojim se autor vodi a to je - ako se manjina ne usuđuje govoriti o svojim problemima, onda o njima mora govoriti predstavnik većinskoga naroda. Dodao je da neobičnost grafičkoga rješenja u tomu što se knjiga sastoji od dvije cjeline, a svaka od cjelina počinje sa suprotne strane zajedničke knjige, dok su završeci cjelina u sredini knjige. O knjizi su govorili i novinari Boris Dežulović i Denis Kuljiš. Sam Mandić rekao je pak da je knjigu trebao posvetiti osobi koja mu je najdraži čovjek u životu i koji je odredio njegov način mišljenja - a to je Mihajlo Miša Mihajlov - jedan od najpoznatijih disidenata bivše Jugoslavije.

ZAGREB - Knjiga Damira Borovčaka "Gvozdansko - Hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora" predstavljena je sinoć u dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu. O knjizi su govorili povjesničar Antun Abramović, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, sisački biskup mons. Vlado Košić i autor. Podsjetivši kako su Hrvati nakon pokršetanja svjesno odbacili bilo kakvu agresiju na druge narode, Abramović ustvrdio kako su zato zauzvrat pobijedili sve osvajače, o čemu, kako je rekao, najbolje svjedoči junačka obrana Gvozdanskoga s 12. na 13. siječnja 1578. Abramović smatra kako je Borovčakova knjiga veliki kamen u zidu plača hrvatske države i naroda. Dodao je kako joj snaga nije samo u stilu i istraživanju povijesti žrtve nego i u važnosti odnosa između branitelja i napadača. Šeparović je napomenuo kako su se "Ostatci ostataka" Hrvatske branili u Zrinu i Gvozdanskom te ocijenio kako je i tada na hrvatske pozive Europa šutjela. "Nije šutjela samo Sveta Stolica", rekao je dodavši kako se u temeljima naše države nalazi žrtva, čiju je državnost potvrđivala Sveta Stolica.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙