FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Provjeriti dojave o navodnoj zagađenosti pritoka Kupe

Autor: vhor
KARLOVAC, 4. siječnja 2012. (Hina) - Karlovačka Udruga za zaštitu okoliša poslala je s današnje konferencije za novinare Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) poziv da provjeri osnovanost dojava slovenskih i hrvatskih ribičkih udruga da su slovenske rječice Krupica i Lahinja, pritoci Kupe, navodno zagađene te da se s tim u vezi učini ono što je potrebno.

Po izjavi aktivista udruge i saborskoga zastupnika Nikole Vuljanića (Hrvatski laburisti), udruga ima kopije dopisa Slovenskoga zavoda za javno zdravstvo i ribičkih udruga u kojima stoji da ribe u tim rječicama navodno sadržavaju od 111 do 1600 puta veću količinu otrovnoga i kancerogenoga polikloriranog bifenola (PCB) od dopuštene razine, a nedopuštenog zagađenja PCB-om, iako u znatno manjoj količini, ima i u mlijeku i jajima.

Kako je rekao Vuljanić, budući da se obje rijeke ulijevaju u Kupu, a ribe ne poznaju granice, udruga traži da i hrvatska strana žurno analizira vodu, ribe i drugi živi svijet, a od HZJZ-a da se poveže s kolegama iz Slovenije, utvrdi činjenično stanje i moguće opasnosti te da o tome obavijesti javnost.

Dodao je da je PBC najotrovnija tvar koju je načinio čovjek, a služila je u proizvodnji ulja za transformatore i akumulatore u tvornici "Iskra" u Semiču. Tvornica se rješavala otpada zakopavanjem bačava u tlo. Za dio tih bačava postoji pisana dokumentacija (npr. na Lemić-brdu, još nesaniranome karlovačkom odlagalištu opasnog otpada iz 80-ih godina prošlog stoljeća) pa se sumnja da se novo zagađenje dogodilo zbog curenja otrova iz nekih starih zakopanih bačava.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙