FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 9. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

ZAGREB/BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy načelno su se u ponedjeljak suglasili oko poreza na financijske transakcije kojemu se opire dio njemačke vladajuće koalicije, a Grčku su upozorili da neće dobiti novi paket pomoći ako s bankama ne dogovori zamjenu obveznica, izvijestile su agencije sa sastanka u Berlinu. "To je dobra inicijativa da se prijeđe s riječi na djelo", rekla je Merkel o prijedlogu za uvođenje poreza na financijske transakcije, ali je naglasila kako bi idealno bilo kada bi ga prihvatile sve članice Europske unije. Porez na financijske transakcije Francuska snažno zagovara, a Velika Britanija, koja strahuje za interese londonskog financijskog tržišta, prijeti da će uložiti veto ne bude li prihvaćen na globalnoj razini. "S njemačke strane želimo da do početka ožujka ministri financija usuglase izjavu o namjerama" o uvođenju takvog poreza, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare, javlja AFP. Dodala je da "osobno" može zamisliti uvođenje poreza samo za eurozonu ako se o njemu ne dogovori svih 27 članica, ali je priznala da njezina koalicija u tome nije jedinstvena. Sarkozy, koji je ranije najavio da bi Francuska mogla jednostrano uvesti porez, u Berlinu je naglasio "ako mi sami ne pokažemo primjer, to se neće provesti". Snažno upozorenje odaslali su Grčkoj da neće moći primiti novi paket financijske pomoći ako s bankama brzo ne dogovori zamjenu obveznica. Privatni sektor koji posjeduje obveznice mora sudjelovati u smanjenju grčkog duga, naglasili su. Merkel i Sarkozy izjavili su kako žele do 1. ožujka potpisati europski sporazum o jačanju proračunske discipline na koji se obvezalo 26 od 27 članica, dodaje AFP. Države eurozone u prosincu su se dogovorile donijeti sporazum izvan europskih ugovora pošto se tom planu usprotivila Velika Britanija. Dogovorili su se također zatražiti u Europske središnje banke (ECB) mišljenje kako učiniti djelotvornijim Fond za stabilnost eura (EFSF). Berlin se dosad protivio pozivu Pariza da se fond od 440 milijarda eura poveća, no mogao bi na to pristati ako se za to zauzme ECB, piše Reuters.

LJUBLJANA

Građanska lista Gregora Viranta, stranka o kojoj ovisi formula buduće slovenske vlade, odlučila je da neće podržati Zorana Jankovića kao mandatara za sastav nove vlade, izjavila je u ponedjeljak nakon zatvorenog sastanka vodstva stranke njena glasnogovornica Helena Lovše. Ta stranka neće glasovati za Jankovića kao predsjednika vlade na izvanrednom zasjedanju parlamenta koji je zakazan za srijedu niti će ući u Jankovićevu koaliciju, izjavila je Lovše. Janković bi na tajnom glasovanju u parlamentu u srijedu trebao dobiti natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova kako bi bio izabran za predsjednika vlade, nakon čega bi u roku dva tjedna imenovao ministre koje također mora potvrditi parlament. Uz 28 glasova zastupnika svoje stranke Pozitivna Slovenija, Janković za sada ima zajamčenih i 10 glasova Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora koji bi bili spremni ući u njegovu vladu, dok će demokratska stranka umirovljenika (DESUS) o eventualnoj potpori Jankoviću konačnu odluku donijeti u utorak. No, i u slučaju da 6 zastupnika DESUS-a glasuje za Jankovića, još uvijek mu nedostaju dva glasa da bi bio izabran za premijera.

TEHERAN

Iran je u ponedjeljak u novom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo pokrenuo postupak obogaćivanja urana koji nadzire Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), objavile su agencije."Sve iranske nuklearne aktivnosti, uključujući i obogaćivanje urana u postrojenjima Natanz i Fordo, nadzire Međunarodna agencija za atomsku energiju", izjavio je predstavnik Irana pri IAEA-i Ali Asgar Soltanieh za iransku TV postaju Al Alam.Iran u Fordou ima mogućnost obogaćivanja urana do razine fisijske čistoće od 20 posto, dok je razina potrebna za pogon nuklearnih elektrana 3,5 posto.

BEČ

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u ponedjeljak da je Iran počeo obogaćivati uranij do 20 posto u centrali u Fordu, sagrađenoj pod zemljom kako bi se zaštitila od napada. "IAEA može potvrditi da je Iran počeo s proizvodnjom uranija obogaćenog do 20 posto (...) u centrali u Fordu", rekla je u kratkom priopćenju. "Sav nuklearni materijal u centrali ostaje pod nadzorom agencije", dodala je.

WASHINGTON

Bijela kuća u ponedjeljak je oštro osudila smrtnu presudu u Teheranu Amiru Mirzaiu Hekmatiju, bivšem marincu rođenom u SAD u obitelji iranskog podrijetla, tvrdeći da su lažne optužbe prema kojima je on špijunirao za CIA-u. "Vidjeli smo informacije iranskog tiska prema kojima je Hekmatija iranski sud osudio na smrtnu kaznu. Ako je to točno, oštro osuđujemo tu presudu i prenijet ćemo iranskoj vladi i našim partnerima da se ne slažemo s tom presudom", rekao je glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Tommy Vietor.

ABU DHABI

Naftovod koji Ujedinjeni Arapski Emirati grade kako bi zaobišli Hormuški tjesnac pustit će se u rad do lipnja, rekao je ministar energetike Mohamed ben Dhaen al-Hamili. Njime će se nafta dopremati u luke u Omanskome zaljevu, na istočnoj obali Emirata, mimoilazeći Hormuški tjesnac čijim je zatvaranjem Iran zaprijetio u slučaju novog embarga na izvoz njegove nafte, povezanog sa spornim iranskim nuklearnim programom. Napetost između Irana i SAD-a dodatno je porasla nakon iranskih vojnih vježba i iranskoga nezadovoljstva zbog američke vojne nazočnosti u Perzijskome zaljevu, potičući strah zbog mogućeg zatvaranja Hormuškog tjesnaca kojim se prevozi 35 posto svjetske sirove nafte. Američki ministar obrane Leon Panetta upozorio je da će SAD "uzvratiti" silom zatvori li Iran Hormuški tjesnac, a pritom je spomenuo "crvenu crtu" koju Iran ne smije prijeći.

WASHINGTON

Iran ne pokazuje "nikakve znakove" da će zatvoriti Hormuški tjesnac, strateški prolaz za pomorski prijevoz nafte, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona George Little koji je ocijenio da se vatren govor Teherana mora "smiriti". "Ne vidimo nikakve znake djelovanja Iranaca radi zatvaranja tjesnaca", rekao je novinarima Little koji smatra da bi SAD "znao" da su poduzeli akcije u tome smislu. "Čuli smo mnoge izjave, ali nismo čuli ništa" o djelovanju u tom smislu, dodao je. Po mišljenju glasnogovornika, "riječi Iranaca su veoma oštre i stvari se moraju smiriti".

BAGDAD

Najmanje 17 osoba je poginulo a desetci su ranjeni u nekoliko napada u Iraku, među kojima su bili i napadi na šijitske hodočasnike na putu u svetište Kerbalu, rekli su čelnici. Dvije autobombe eksplodirale su u ponedjeljak u Bagdadu, ubivši najmanje 11 osoba i ranivši 44, priopćila su ministarstva unutarnjih poslova i obrane. Najkrvaviji napad izveden je na skupinu šijitskih hodočasnika oko 18.30 sati u četvrti Muasalatu, na jugu prijestolnice, pri čemu su četiri osobe poginule a najmanje je 25 ranjeno, po tim izvorima. Napad se dogodio blizu šijitske džamije Huseinije. Druga autobomba eksplodirala je malo poslije u šijitskoj četvrti Šaabu, na istoku Bagdada, usmrtivši najmanje 7 i ranivši 19 ljudi, po izvorima.

PEKING

Kinesko ministarstvo obrane u ponedjeljak je upozorilo SAD da budu "pažljive u riječima i djelima" nakon objave promjene vojne strategije u kojoj na sve veći utjecaj Kine namjerava odgovoriti jačanjem svojih azijskih savezništava i baza. Izjava glasnogovornika ministarstva Genga Yanshenga dosad je najširi odgovor Kine na novu strategiju koju su SAD objavile prošlog tjedna i potvrđuje mješavinu zabrinutosti i jasne suzdržanosti koje iskazuje posljednjih mjeseci. "Primijetili smo da su SAD izdale naputak o obrambenoj straegiji i pomno ćemo motriti kakav će utjecaj američka vojna prilagodba imati na azijsko-pacifičku regiju i stanje globalne sigurnosti", stoji u Gengovoj izjavi objavljenoj na internetskoj stranici ministarstva.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙