FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 8. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Srbije Boris Tadić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastat će se 3. veljače na Jahorini kod Sarajeva, najavio je u nedjelju predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić. Gostujući u središnjem dnevniku TV Federacije BiH (FTV) Komšić je kazao kako će na dnevnom redu ovog trilateralnog sastanka biti veliki broj pitanja koja su važna za svaku zemlju pojedinačno ali i za cijelu regiju. "Vrijeme ja da počnemo rješavati bilateralne odnosne odnosno sve ono što se vuče već dugo vremena", kazao je Komšić.

KAIRO - Arapska liga se u nedjelju izjasnila za nastavak i jačanje njene promatračke misije u Siriji, po priopćenju te organizacije, unatoč kritikama zbog toga što misija nije zaustavila obračun vlasti s oporbom. Ministarski odbor Lige zadužen za Siriju odlučio je "promatračima dati potrebno vrijeme za nastavak njihove misije u skladu s protokolom", stoji u priopćenju. Arapska liga je u priopćenju pozvala sirijske vlasti i naoružane protivnike režima da zaustave svako nasilje i zatražila financijsko i logističko jačanje misije. Dolazak arapskih promatrača u Siriju prošlog mjeseca nije okončao nasilje u toj zemlji te je Katarsugerirao da se misiji pridruže stručnjaci UN-a. Arapska liga u nedjelju nije, međutim, izravno zatražila takvu pomoć UN-a rekavši samo da će se "nastaviti koordinirati s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda kako bi osnažili tehničke kapacitete promatračke misije".

WASHINGTON - Američki ministar obrane Leon Panetta upozorio je rivale u svijetu da ne tumače krivo planove za smanjenje vojnog proračuna tijekom sljedećih 10 godina naglasivši da će Sjedinjene Države i u budućnosti imati najjaču vojsku. Govoreći u CBS-ovoj emisiji "Face the Nation" uoči predizbora u New Hampshireu on je također podsjetio republikanske predsjedničke kandidate da je odluka o rezovima od 487 milijardi u vojnom proračunu usvojena u dvostranačkom kongresu. Američki predsjednik Barack Obama objavio je u četvrtak vojnu strategiju koja predviđa veću američku vojnu nazočnost u Aziji, ali i manji broj vojnika u Europi te smanjenje sveukupnog broja vojnika na 490.000 tijekom idućih deset godina.

SEOUL - Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak zatražit će ovoga tjedna od Kine da iskoristi svoj utjecaj i uvjeri Sjevernu Koreju da ostane suzdržana, uslijed vrlo osjetljive smjene vlasti u Pyongyangu koja je prvenstveno usmjerena na pokazivanje militarističkog imidža. Lee će se u Pekingu sastati s kineskim predsjednikom Hu Jintaom i razgovarati o "razvoju strateškog partnerstva između dviju država i mjerama zaosiguranje mira i stabilnosti na korejskom poluotoku", priopćio je ured južnokorejskog predsjednika. Južna Koreja ističe da je njezin vanjskopolitički prioritet održanje stabilnosti na podijeljenom poluotoku, u vrijeme kada nepredvidivi sjeverni susjed upravo dovodi na vlast treću generaciju dinastijske vlasti nakon smrti Kim Jong-ila prošloga mjeseca.

BAGDAD - Iračka policija koja se temeljito reformirala nakon američke invazije 2003. ispričala se u nedjelju za svoje postupke iz vremena diktatora Sadama Huseina, dan uoči proslave 90. obljetnice njezina osnutka. "Redarstvene snage ministarstva unutarnjih poslova ispričavaju se zbog postupaka koji su se dogodili u vrijeme bivšeg režima", po priopćenju ministarstva. Proslavi obljetnice osnutka redarstvenih snaga prethodila je u petak vojna smotra kojom je obilježena 91. obljetnica osnutka iračke vojske, na kojoj su tri minobacačke granate pogodile zelenu zonu, bagdadsku četvrt u kojoj su na snazi iznimno jake mjere sigurnosti.

PEKING - Razdoblje rasta kineskog gospodarstva ide kraju jer se uvjeti koji su to omogućili nestali ili će ubrzo nestati, predviđa u časopisu Foreign Policy Gordon G. Chang, analitičar i profesor američke povijesti na sveučilištu Stanford, te najavljuje i pad vlasti kineske komunističke partije. Chang u članku objavljenom u posljednjem broju časopisa ispravlja svoje predviđanje da će kineska komunistička partija izgubiti vlast 2011. predviđajući tek odgodu promjena u Kini. Kina je, ovakva kakva je sada, uspjela preživjeti tako što nije ispoštovala sve svoje obveze preuzete pristupanjem Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, napominje Chang a stalan gospodarski rast dug tri desetljeća tumači politikama "reforme i otvaranja" Denga Xiaopinga, činjenicom da se Dengovo razdoblje podudarilo s krajem Hladnog rata te paralelnim demografskim rastom kineske radne snage. No kinesko dobro doba završava jer posljednjih godina "uvjeti koji su ga stvorili nestaju ili će uskoro nestati", smatra Chang.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙