FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jaka kiša i oluja pogodile nizozemske luke i nasipe

Autor: vrad
TOLBERT, 5. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Jaka kiša i oluja u četvrtak su prekinuli promet u Rotterdamu, najvećoj europskoj luci, omeli letove iz amsterdamske zračne luke Schiphola i nagnali nizozemske vlasti da donesu odluku o evakuaciji ljudi i stoke u slučaju poplave.

Najmanje 13 brodova nije moglo izaći ni ući u rotterdamsku luku zbog toga što su peljarske službe - koje zahtijevaju veliki brodovi i brodovi s opasnim teretom - prekinule svoj posao.

Ministarstvo za infrastrukturu upozorilo je na visok vodostaj duž obale. Očekuje se da će se vremenski uvjeti popraviti, u petak se predviđaju manje oborine, izvijestio je nizozemski meteorološki zavod KNMI.

Više od polovine Nizozemaca živi na područjima ispod razine mora na kojima se ostvaruju dvije trećine domaćeg BDP-a. Ta je područja 1953. pogodila strašna poplava koja je odnijela gotovo 2.000 života i uzrokovala veliku materijalnu štetu.

Nizozemske vlasti su zatražile od stotinjak stanovnika iz okolice Tolberta da napuste to područje u sjevernoj pokrajini Groningenu, zbog opasnosti od pucanja nasipa koji štite dvjestotinjak hektara poljoprivrednog zemljišta i zbog opasnosti od poplave.

No mnogi stanovnici ne žele otići i ostaviti stoku.

"Nastojimo zaštititi imanje od poplave pojačavajući nasip zemljom", rekao je Fokke Dijkstra (65) čija obitelj ima farmu s 350 grla stoke.

U Kampenu i okolici, na sjeveru zemlje, uspostavljen je pokretni sustav za obranu od izlijevanja rijeke Ijssela, priopćile su vlasti.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙