FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 5. siječnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15:30 sati:

BEOGRAD - Izjava hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da Hrvatska neće razmatrati povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) prije nego što se riješe pitanja nestalih, ratnih zločina i opljačkane imovine, ne predstavlja zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici, a povlačenje tužbe i srbijanske protutužbe moguće je ako se uspostavi povjerenje te se o tome postigne sporazum, piše u četvrtak beogradski tisak.

Beogradski dnevnik "Politika" piše da, ako je suditi po izjavi ministrice Pusić, nema bitnog zaokreta nakon dolaska na vlast u Hrvatskoj Socijaldemokratske partije, bar kada je riječ o toj temi, te podsjeća da takvo stajalište već mjesecima iznosi i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. U izjavi tome listu, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ističe kako je neizbježno rješavanje pitanja što ih je Pusić spomenula te da se ne može govoriti o promjeni u hrvatskoj vanjskoj politici."Nema zaokreta jer se i do sada o tome razgovaralo. Povlačenje tih tužbi treba tako učiniti da se ne ostavljaju nikakvi repovi, nikakav prostor za oponente", kaže Pupovac. "Politika" prenosi i stajalište profesora na beogradskome fakultetu političkih znanosti Predraga Simića, koji se slaže s Pupovcem da se ne može govoriti o promjeni u vanjskoj politici Hrvatske. Dnevnik "Press" piše pak kako je ministrica Pusić za taj list ponovila da povlačenje tužbe protiv Srbije ovisi o nekoliko važnih uvjeta i da se to neće dogoditi tako brzo. Pusić je, piše list, ocijenila da će biti dosta protivljenja s obje strane da se sporna pitanja riješe i da održavanje sukoba niskog intenziteta ne koristi građanima, ali koristi političkim izborima.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u četvrtak je za za mandatara nove slovenske vlade predložio Zorana Jankovića, predsjednika stranke Pozitivna Slovenija koja je na prijevremenim izborima 4. prosinca prošle godine osvojila 28,5 posto glasova i 28 mandata parlamentu koji broji 90 zastupnika.

"Danas sam donio odluku da za mandatara za sastav nove vlade predložim predsjednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića", rekao je Tuerk na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači u Ljubljani. Parlament o prijedlogu mora glasovati u roku sedam dana, pri čemu prilikom tajnog glasovanja Janković treba natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova. Tuerk je rekao da je za mandatara predložio Jankovića jer je njegova stranka na izborima osvojila najviše glasova i zastupničkih mandata, ravnajući se po tradiciji po kojoj vladu nakon izbora formira relativni izborni pobjednik.

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je i službeno imenovalo Vjekoslava Bevandu za mandatara za sastav vijeća ministara BiH, priopćeno je iz tog tijela. Predsjedništvo BiH Bevandu je imenovalo na žurnoj sjednici održanoj tek nekoliko sati nakon što je okončan postupak sigurnosne provjere.

Prema zakonima BiH, sigurnosne provjere te provjere imovnog stanja obvezan su dio postupka imenovanja visokih državnih dužnosnika.

Bevandu je za mandatara predložio HDZ BiH na temelju dogovora predsjednika šest parlamentarnih stranaka koje su 28. prosinca prošle godine dogovorile uspostavu vadajuće koalicije. Jednoglasno donešena odluka predsjedništva BiH o prihvaćanju Bevandine kandidature bit će dostavljena povjerenstvu za pripremu izbora vijeća ministara BiH zastupničkog doma državnog parlamenta. Zastupničkom domu to povjerenstvo treba pripremiti prijedlog za potvrdu Bevandine kandidature.

Kada zastupnički dom da povjerenje mandataru, on u roku od mjesec dana ima obvezu predložiti sastav vijeća ministara, koje ponovno mora potvrditi parlament.

U ovom slučaju očekuje se kako će cijeli postupak biti završen prije kraja siječnja.

SARAJEVO - Granična policija Bosne i Hercegovine uhitila je u četvrtak 49-godišnjeg državljanina Srbije za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu zbog sumnje da je počinio ratni zločin, potvrđeno je iz sjedišta GP BiH u Sarajevu. Identitet uhićenog nije objavljen, a policija je navela tek kako su njegovi inicijali M.B. te da je rođen 1963. godine. On je uhićen nakon što je tijekom redovite provjere putnika na graničnom prijelazu Pavlovića most između Srbije i BiH utvrđeno kako za njim traga Interpol Zagreb te kako se osnovano sumnja da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Sukladno zakonima, uhićeni M.B predan je sudu BiH koji u ovakvim slučajevima donosi odluku o daljnjim postupcima odnosno o mogućem izručenju Hrvatskoj.

WASHINGTON - Tajna američka svemirska letjelica X-37B vjerojatno špijunira kineske letjelice, piše časopis Spaceflight magazine, prenosi BBC u četvrtak.

Bespilotnu letjelicu ratno zrakoplovstvo SAD-a lansiralo je u orbitu u ožujku prošle godine i još se nije vratila na Zemlju. Pentagon je uporno odbijao razgovarati o misiji te letjelice no amaterski promatrači svemira primijetili su da je njegova putanja gotovo identična onoj kineskog svemirskog laboratorija Tiangong-1 te su raširena nagađanja da X-37B špijunira taj laboratorij. "Nadgledanje u svemiru posve je nova igra koja je omogućila grupa usavršenih senzora i senzorskih sustava za koje mislimo da X-37B možda koristi da blisko nadzire kinesku svemirsku postaju u nastajanju", rekao je urednik časopisa dr. David Barker.

X-37B, također poznat i kao orbitalna testna letljelica (OTV), izgleda poput minijaturnog raketoplana i može se vratiti u atmosferu i sletjeti na pistu, baš kao i NASA-in raketoplan korišten do umirovljenja prošlog srpnja. Letjelica zrakoplovnih snaga (USAF), koju je izgradio Boeing, dugačka je devet metara no USAF ne želi reći što ona nosi i izjavljuje samo da se OTV koristi za ispitivanje novih tehnologija.

BERLIN - Njemački mediji i oporbeni zastupnici ponovno su u četvrtak kritizirali predsjednika Christiana Wulffa nakon što je dao intervju za njemačku javnu televiziju u pokušaju da smiri skandal zbog svog privatnog zajma i jasno rekao da namjerava ostati na dužnosti. Wulff je u intervjuu u srijedu navečer priznao da je "počinio veliku pogrešku zbog koje duboko žali" kada je pokušao spriječiti novine Bild da objavi priču o zajmu koji je dobio od supruge jednoga bogatog biznismena kako bi sagradio kuću. Prema pisanju Bilda riječ je o svoti od 500.000 eura. Međutim, njegovo pojavljivanje na televiziji, gdje se nastojao predstaviti kao žrtva agresivnih medija, nije bio dovoljno za veliki broj novina koje navode da skandal nije završen. "Nedostajalo je stvarno razumijevanje i otvoreno žaljenje. Umjesto toga, Wulff je ispao jadan krijući se iza drugih ljudi. To nije vrijedno jednog predsjednika", piše Financial Times Deutschland.

LONDON - Prodaja albuma u Sjedinjenim Državama u 2011. prvi je put od 2004. porasla i završila na 330,6 milijuna primjeraka, što je za 1,4 posto više nego 326,2 milijuna u 2010., objavio je časopis Billboard. To malo povećanje na najvećem svjetskom glazbenom tržištu dobra je vijest u industriji kojoj prihodi već godinama padaju, iako se očekuje da će 2011. globalno ipak biti u padu. Po Billboardu, prodaja CD-a u SAD-u pala je lani šest posto, ali je bilo 20 posto više učitavanja digitalnih albuma što je nadoknadilo gubitak. Skidanje pjesama s interneta poraslo je deset posto na rekordnih 1,27 milijarda, a u 2010. downloadano je 1,17 milijarda pjesama. Povećana je i prodaja vinilnih albuma: njih je u 2011. prodano 3,9 milijuna, a u 2010. 2,8 milijuna.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙