FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijke mogu prodavati rublje

Autor: rtom
DŽEDA, 4. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Unatoč protivljenju vjerskih dužnosnika, Saudijke će slobodnije kupovati rublje jer će ih posluživati žene kojima je uredbom saudijskoga kralja od četvrtka dopušteno raditi kao prodavačice.

U ultrakonzervativnom kraljevstvu koje provodi rodnu segregaciju kralj Abdulah I., umjereni reformator, u lipnju je za prodavaonice sa ženskim rubljem izdao uredbu da u roku od šest mjeseci prodavače, većinom Azijce, zamijene prodavačicama Saudijkama.

Prije uredbe, žene site kupovanja rublja naslijepo jer su kabine u kraljevstvu zabranjene pokrenule su na internetu kampanju.

Uredba obuhvaća više od 7300 prodavaonica i Saudijkama otvara do 44.000 radnih mjesta. Ministarstvo rada imenovalo je 400 inspektora koji će nadzirati provedbu kraljeve uredbe kojoj se protive vjerske vlasti.

Žene će "prodavati i brojiti novac", a to se "protivi vjeri", rekao je muftija Saudijske Arabije, šeik Abdel Aziz al-Šeik.

Visoko vjersko tijelo objavilo je 2010. fetvu kojom ženama zabranjuje rad na blagajnama supermarketa, što država dopušta. Njihovu fetvu upravitelji trgovačkih centara nisu proveli.

(Hina) xrt ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙