FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moncef Marzouki - novi predsjednik Tunisa

Autor: mhaj
TUNIS , 12. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Tunišani su u ponedjeljak pozdravili svojeg novog predsjednika, Moncefa Marzoukija, bivšega disidenta, kojega su na tu dužnosti izabrali članovi Ustavotvorne skupštine, odnosno tuniskog parlamenta s jednogodišnjim mandatom.

Tri najveće stranke u Tunisu postigle su dogovor o podjeli vlasti 10 mjeseci nakon svrgavanja s vlasti bivšega predsjednika Zine El Abidinea Ben Alija. Marzouki, liječnik i bivši predsjednik Tuniske lige ljudskih prava najprije je 1994. zatvoren, a kasnije i protjeran iz zemlje te je živio izvan Tunisa sve do pada Ben Alija.

Marzoukija (66) mnogi Tunišani iznimno poštuju zbog protivljenja autokratskoj vladavini Ben Alija. Tunišani su u siječnju pokrenuli Arapsko proljeće, kada su prosvjednici s vlasti svrgnuli dotadašnjeg predsjednika Ben Alija, koji je na vlasti bio više od 23 godine, što je kasnije potaknulo pobune u Egiptu i u Libiji.

"Iznimno sam počašćen što postajem predsjednik prve slobodne republike u arapskome svijetu. Ovo je za mene novi početak, novi posao i novi izazov. Obećavam tuniskome narodu da ću se svim snagama zalagati i raditi za ovu zemlju", kazao je Marzouki.

"Živjeli smo u pogrešnoj državi", rekao je bivši disident koji će u utorak i službeno ući u predsjedničku palaču, 11 mjeseci nakon bijega bivšega predsjednika Ben Alija u Saudijsku Arabiju. Svoje prve misli Marzouki je posvetio mučenicima revolucije.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙