FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poziva na suzdržavanje od provokacija glede dviju Koreja

Autor: bnov
SEUL, 4. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Američki visoki diplomat pozvao je u srijedu, pri odlasku iz Pekinga, "sve strane" umiješane u korejske poslove da se suzdrže od "svake provokacije" nakon smrti prvog čovjeka Sj. Koreje Kim Jong-Ila.

Kurt Campbell, pomoćnik državnog tajnika za istočnu Aziju i Pacifik i prvi dužnosnik State Departmenta koji je doputovao u Kinu nakon smrti Kim Jong-Ila 17. prosinca, susreo se tom prigodom s dva kineska zamjenika ministra vanjskih poslova Zhangom Zhijunom i Cuiom Tiankaijem.

"Mislim da smo obostrano istaknuli važnost održavanja vrlo bliskih kontakata između Washingtona i Pekinga u sljedećim mjesecima", izjavio je diplomat.

"Naglasio sam da ćemo pomno pratiti ondašnje stanje i pozvao sve strane na oprezno djelovanje kao i suzdržavanje od provokacija", rekao je Cambell po priopćenju američkog veleposlanstva u Pekingu.

Kimova Smrt izazvala je zabrinutost zbog stabilnosti vrlo osiromašene zemlje koja posjeduje nuklearno oružje, a u kojoj je vlast preuzeo njegov neiskusni sin Kim Jong-Un.

Campbell bi trebao posjetiti i Južnu Koreju i Japan prije povratka u Washington predviđenog za subotu.

(Hina) xbnš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙