FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: optimizam prigušile nove brige oko dužničke krize

Autor: scvi
NEW YORK, 4. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oslabili jer su optimizam investitora prigušile nove zabrinutosti oko dužničke krize u eurozoni.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u minusu 31 bod, dok je tehnološki Nasdaq stagnirao.

Istodobno, terminski S&P 500 je oslabio 3,8 boda te je bio u ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Investitore danas zabrinjava situacija u Španjolskoj i Mađarskoj. Prinosi po španjolskim državnim obveznicama porasli su nakon što je jedan tamošnji list objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da će španjolska vlada zatražiti zajmove iz europskog fonda za financijsku stabilnost i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi restrukturirala bankarski sektor.

U međuvremenu, mađarska forinta potonula je na povijesno nisku razinu prema euru, jer investitore brine da će novi kontroverzni zakon o mađarskoj središnjoj banci, kojim se ograničava njezina nezavisnost, onemogućiti toj zemlji primanje pomoći od MMF-a i Europske unije.

„Danas nas ponovno zabrinjava dužnička kriza u Europi, pa su ekonomski pokazatelji, iako su u zadnje vrijeme dobri, pali u drugi plan“, izjavila je Kathleen Brooks, direktorica istraživanja pri Forex.comu.

Pod najvećim pritiskom prodaja dionice su europskih banaka, jer investitore brine da će se države eurozone morati zaduživat po visokim kamatnim stopama kako bi refinancirale svoje dospjele dugove.

Najveća gubitnica dionica je Unicredita, koja je zabilježila pad cijene dionice za gotovo 10 posto, nakon što je najveća talijanska banka objavila da će 7,5 milijardi eura novog kapitala prikupiti prodajom prava uz diskont od čak 43 posto.

Nove smjernice investitorima će dati podatak o narudžbama američkim tvornicama u studenome, te prodaji vozila u prosincu u SAD-u.

Na europskim burzama danas je prekinut 4-dnevni pozitivni niz. Londonski FTSE indeks trenutno je u minusu 0,05 posto, frankfurtski DAX 0,65 posto, a pariški CAC 0,96 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙