FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 3. siječnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u ponedjeljak u Budimpešti protiv novog mađarskog ustava, ocijenivši ga štetnim za demokraciju, dok je vlada na prigodnoj svečanosti slavila početak njegove primjene. Organizatori prosvjeda pod geslom "Opet će biti republika" rekli su da se u ponedjeljak predvečer na jednoj od glavnih budimpeštanskih prometnica okupilo gotovo 100.000 ljudi. Geslo prosvjeda odnosilo se na novu odredbu ustava koji je stupio na snagu 1. siječnja, kojom se ime Republika Mađarska mijenja u Mađarska. Prosvjednici su uzvikivali slogane protiv vlade premijera Viktora Orbana i nosili transparente s natpisima "Dosta je!", "Orbanova diktatura", "Orbanistan" i slične, dok su članovi vlade i predsjednik Pal Schmitt pristizali u Državnu operu gdje se održavala proslava u povodu stupanja na snagu novog ustava. Temeljni mađarski zakon prihvaćen u travnju dvotrećinskom većinom, koju u parlamentu ima Orbanova stranka Fidesz, naišao je na kritiku Europske unije, američke državne tajnice Hillary Clinton i Amnesty Internationala. Kritičari ustava ističu da on ograničava ovlasti ustavnog suda, prijeti medijskoj slobodi i pojačava političku kontrolu nad pravosuđem.

TEHERAN - Iran je u ponedjeljak ispitao tri krstareće rakete, dvije srednjeg i jednu kratkog dometa, zadnjeg dana pomorske vježbe oko Hormuškog tjesnaca, strateškog puta za prijevoz nafte za koji Teheran tvrdi da ga je kadar zatvoriti. Vojni manevri održavaju se u času kada Sjedinjene Države i europske zemlje prijete Iranu sankcijama na izvoz nafte kako bi ga nagnali da popusti u vezi s nuklearnim programom. "Raketa zemlja-more Ghader uspješno je ispitana prvi put", izvijestila je službena agencija Irna. Ta raketa iranske proizvodnje, dometa 200 km, "uspješno je pogodila i uništila cilj", rekao je admiral Mahmud Musavi, glasnogovornik manevara koje je iranska mornarica organizirala u području Hormuškog tjesnaca, kroz koji prolazi oko 35 posto sirove nafte koja se prevozi morskim putem. Musavi je rekao da će se u ponedjeljak, zadnjeg dana vježbe "brodovi ratne mornarice taktički rasporediti i pokazati da je Iran kadar, ako to odluči, spriječiti svaki pomorski promet u Hormuškom tjesnacu". Iran je ovih dana zaprijetio zatvaranjem tjesnaca ako mu se uvedu sankcije na izvoz nafte, o čemu razmišljaju SAD i neke europske države. Iran, druga zemlja OPEC-a, 80 posto svojih deviznih prihoda ostvaruje izvozom nafte.

BEJRUT - Čelnik Arapske lige rekao je u ponedjeljak da njezini mirovni promatrači pomažu da se oslabi nasilno suzbijanje protuvladinih prosvjeda u Siriji, ali i pozvao vladu predsjednika Bashara al-Assada da u cijelosti provede mirovni plan. U međuvremenu vojni dezerteri čija oružana pobuna prijeti da zasjeni mirnu narodnu pobunu zarobili su desetine pripadnika sigurnosnih snaga zauzevši u ponedjeljak dvije kontrolne točke, a na trećoj su ubili i ranili nekoliko vojnika vjernih Assadu, priopćila je oporba. Assad se bori da porazi pobunu naroda i izbjegne postati najnoviji čelnik kojega su zbacile revolucije "Arapskog proljeća" nakon onih u Tunisu, Egiptu, Libiji i Jemenu. U 10 mjeseci nasilja u kojem je prema podacima Ujedinjenih naroda ubijeno preko 5000 ljudi, većinom nenaoružanih civila, promatračka misija Arapske lige provela je prošli tjedan ocjenjujući koliko se Assad pridržava mirovnog plana. Glavni tajnik Arapske lige Nabil Elaraby rekao je u ponedjeljak da se sirijska vojska povukla iz stambenih područja i da se nalazi u predgrađima gradova, ali da se nastavlja pucnjava i da su snajperi i dalje prijetnja. "Najnovije telefonsko izvješće navodi da ima pucnjave na različitim mjestima što otežava da se kaže tko puca na koga", rekao je Elaraby u Kairu. "Pucnjavu treba prekinuti, a ima i snajpera". "Pozivamo sirijsku vladu da u cijelosti poštuje ono što je obećala", rekao je. Mirovni plan Arapske lige traži od Assada da povuče vojnike i tenkove s ulica, oslobodi pritvorene i razgovara sa svojim protivnicima.

ALŽIR - Jedan od najradikalnijih vođa Al Kaide u islamskom Magrebu (AQMI) Abdelhamid Abu Zeid u ponedjeljak je u Alžiru u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor zbog "organiziranja međunarodne terorističke skupine" umiješane u otmicu tridesetak zapadnih državljana u 2003. Abu Zeid je "osuđen na doživotnu kaznu, a pet članova njegove obitelji osuđeno je na po deset godina zatvora zbog organiziranja međunarodne naoružane skupine", rekao je za agenciju France Presse jedan od njegovih odvjetnika Omar Bukabus. Tužiteljstvo je tražilo 20 godina zatvora za Abu Zeida, pravim imenom Mohameda Gdira, i kazne od 15 do 20 godina zatvora za jedanaest njegovih suoptuženika. Abu Zeidu (45) koji je rođen u Alžiru, sudilo se zajedno s jedanaestoricom suoptuženika koji su u pritvoru od 2010., među kojima je i pet članova njegove obitelji, zbog sudjelovanja u "međunarodnoj terorističkoj skupini" umiješanoj u otmicu stranih turista u 2003. Ta skupina koju je predvodio Abu Zeid djelovala je u alžirskoj Sahari i u zemljama Sahela "s ciljem da izvodi otmice stranih državljana i za njih traži otkupninu", po optužnici.

BERLIN - Njemački predsjednik Christian Wulff osobno je prošli mjesec nazvao urednika Bilda, najprodavanijih dnevnih novina, i prijetio sudskim postupkom ukoliko se objavi priča o njegovom privatnom zajmu koji je digao uz vrlo nisku kamatnu stopu. Bild je u ponedjeljak potvrdio medijska izvješća da je šef države glavnom uredniku Kaiu Diekmannu ostavio poruku u kojoj prijeti sudskim postupkom, izražavajući zgražanje zbog namjere da se ta priča objavi. Wulff je, kako navodi Bild, nekoliko dana poslije nazvao i ispričao se zbog "tona i sadržaja" glasovne poruke. Glasnogovornik Udruženja njemačkih novinara (DJY) osudio je Wulffov postupak. Uloga njemačkog predsjednika je uglavnom ceremonijalna, ali se njegov istup i skandal s kreditom od 500.000 eura pod vrlo povoljnim uvjetima loše odražava na kancelarku Angelu Merkel, koja je prije 18 mjeseci zagovarala njegovo imenovanje za predsjednika.

LOS ANGELES - Policija je u ponedjeljak uhitila muškarca u vezi s nizom od 53 podmetnuta požara čije su mete bili automobili i objekti u Los Angelesu i koji su prouzročili štetu od više od 2 milijuna dolara i uznemirili stanovnika drugoga po veličini američkog grada. Policija je odbila otkriti identitet uhićenika ali je rekla kako ga je privela u Hollywoodu nakon što je sheriffov pomoćnik opazio kombi sličan onome za kojim se tragalo u vezi s požarima. Osumnjičeni je sličan osobi koji je snimljen nadzornom kamerom u blizini nekoliko paleža, rekao je na konferenciji za novinare kapetan losangeleskih vatrogasaca Jamie Moore. Muškarac je pritvoren nakon što je niz požara izbio u automobilima i objektima u Hollywoodu i područjima koja ga okružuju. Jedan od požara oštetio je kuću u Hollywood Hillsu gdje je roker Jim Morrison dobio inspiraciju da 1968. napiše pjesmu "Love Street" o svojoj djevojci.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙