FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga o zadarskoj bojni "Kralj Tomislav"

Autor: mkov
ZAGREB, 30. prosinca 2011. (Hina) - Knjiga Jadranka Kaleba "Zapisi bojne 'Kralj Tomislav' Zadar", u kojoj je obrađen ratni put postrojbe te neprijateljske namjere u ratu protiv Hrvatske, objavljena je u nakladi Udruge "Hrvatski bojovnik" Zadar.

Autor knjige u uvodu piše kako je nastojao prikazati bojnu "Kralj Tomislav" i njezin zapis puta obrambenooslobodilačkoga rata u Hrvatskoj, neprijateljske namjere i djelovanje prema Hrvatskoj te postrojbu prikazati na nižoj razini vođenja rata na prvoj crti s posebnim naglaskom na šire zadarsko područje.

"U pisanju o postrojbi njezini su pripadnici željeli sažeto prikazati ratno stanje, planove, ulogu i taktiku bojne "Kralj Tomislav" te taktiku neprijatelja i odlučnost hrvatskoga vojnika u borbi za svoju domovinu", ističe Kaleb i ocjenjuje kako se prema okrutnosti agresora vidjela namjera da psihološko-promidžbenim učinkom etnički očisti prostor koji su zacrtali na svojim velikosrpskim zemljovidima.

Podsjeća kako je postrojba "Kralj Tomislav" sudjelovala na ratištima koja su se nalazila na najvažnijim pravcima srpske agresije na Hrvatskoj - istočna i zapadna Slavonija, zadarsko područje, Dubrovnik i južna Dalmacija te Lika i Kordun.

Knjiga "Zapisi bojne 'Kralj Tomislav' Zadar" (556 str.) podijeljena je na dva dijela. U prvom su objavljena 53 poglavlja, u kojima autor piše o demokratskim promjenama u Hrvatskoj, početcima rata protiv Hrvatske, analizira JNA, izbjegavanje državnoga udara, stanje neprijateljskih snaga te cilj i način njihova djelovanja. Također piše o početcima ustrojavanja hrvatskoga vojnog zapovjedništva, ustrojavanju postrojbe i njezinoj poduci, bojnim osiguranjima, sustavu zapovijedanja, protuobavještajnoj djelatnosti, vojnoj izobrazbi, psihološkom ratu, operativnom rasporedu, pripremama i izvođenju boja, suprotstavljanju neprijatelju, stanju na terenu u kolovozu 1991., operacionalizaciji plana JNA, djelovanju i rasporedu neprijatelja, izvidničko-diverzantskom djelovanju, protuoklopnoj borbi, taktičko-tehničkim karakteristikama tenkova JNA, borbi u okruženju, Paškom mostu, vojarnama, obrani Zadra, južnom bojištu, agresorskom napadu na Ravne kotare, obrani Jurjevca i Slivnice, Zemunika Donjeg, borbama za Šuicu, Tomislavgrad i Livno, Maslenici 93. i Oluji te zaustavljanju HV-a pred Banja Lukom.

U drugom dijelu knjige objavljeno je mnoštvo izvornih dokumenata o bojni "Kralj Tomislav" te neprijateljski dokumenti, njihove fotografije i zemljovidi. Na kraju knjige objavljen je popis kratica i literatura.

Jadranko Kaleb bio je dozapovjednik u bojni "Kralj Tomislav", a potom i zapovjednik bojne u 112. brigadi. Ratovao je od Velebita do Južnog bojišta. Autor je više knjiga ratne tematike, među kojima i knjige "Svjetlo ispod sjene".

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙