FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga J. Raguža "Ohrabri se, narode moj!"

Autor: mkov
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Knjiga povjesničara Jakše Raguža "Ohrabri se, narode moj! - djelovanje biskupa dubrovačkoga mon. dr. Želimira Puljića u razdoblju pada komunizma i Domovinskog rata 1990.-1993." predstavljena je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

O knjizi su govorili prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Ive Livjanić, povjesničar Jure Krišto te autor knjige Jakša Raguž, a nazočnima se obratio i sadašnji zadarski nadbiskup mon. Želimir Puljić.

Livjanić je istaknuo kako je knjiga svjedočanstvo o stradanju Dubrovačke biskupije tijekom velikosrpske i crnogorske agresije na Hrvatsku. "Knjiga otkriva svu tragičnost rata i srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje i najjužnije dijelove Hrvatske", rekao je dodavši kako su se osvajači ravnali po Hitlerovoj ideji.

Istaknuo je kako se nada da hrvatski mediji neće pozvati generala agresorske vojske Andriju Rašetu, Savu Štrbca ili Momira Bulatovića kako bi oni dali svoje tumačenje velikosrpske agresije na Hrvatsku te dodao kako knjiga svjedoči o apokaliptičnom razaranju spomenika kulture u Dubrovniku pod UNESCO-ovom zaštitom.

Povjesničar Jure Krišto smatra kako veliki biskup ne sjedi skrštenih ruku nego se bori za svoj narod kao što je to pokazao dubrovački biskup Puljić tijekom "vandalskih napada s istoka i sjevera".

Ocijenio je kako knjiga predstavlja mon. Puljića u svim njegovim javnim djelatnostima te dodao kako se njezin sadržaj sintetiziran u naslovu knjige "Ohrabri se, narode moj!"

Raguž je istaknuo kako je biskup Puljić bio stožerni kamen moralne obrane Dubrovnika te podsjetio kako je samo u prvoj godini napada poginulo 308 ljudi, od kojih je bilo osmero djece. "Stradala je svaka treća crkva na dubrovačkom području ili njih 206", rekao je Raguž.

U knjizi "Ohrabri se, narode moj! - djelovanje biskupa dubrovačkoga mon. dr. Želimira Puljića u razdoblju pada komunizma i Domovinskog rata 1990.-1993." između ostaloga objavljeno je i oko 400 dokumenta pisanih na hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, grancuskom i latinskom jeziku.

Jakša Raguž (1972.) zaposlen je na Hrvatskom institutu za povijest, u Studijskom centru za proučavanje Domovinskog rata. Suator je više knjiga, među kojima i knjige "Sjećanja dubrovačkih logoraša 1991.-1992."

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙